Wispe mag gaan bouwen en viert dat met de nieuwe Wispe IPA!

20 maart 2018 om 08:00

Goed nieuws voor Wispe Brouwerij! Alle bezwaren tegen de transformatie van de Laurentiuskerk zijn ingetrokken. Dat betekent dat er eindelijk gestart kan worden met de bouw van een eigen brouwerij in het leegstaande kerkgebouw aan de Herengracht in Weesp! Dat viert de brouwerij met de lancering van de Wispe IPA.

Laurentiuskerk Weesp

Het is inmiddels alweer bijna 3 jaar geleden dat de plannen voor een brouwerij in de Laurentiuskerk zijn ontstaan. In mei 2015 was er voor het eerst contact tussen Wispe en projectontwikkelaar Cees van Vliet. Niet lang daarna lag er al een eerste schets voor een brouwerij in de eerste drie traveeën van de kerk. Wat Wispe toen nog niet wist is dat ze nog bijna 3 jaar moesten wachten voordat ze groen licht zouden krijgen. In de jaren erna veranderden ook hun plannen.

Inmiddels blijft de volledige kerk behouden en is de eerste schets uitgegroeid tot een gedetailleerd ontwerp voor de toren, de eerste vier traveeën en, de nieuwste uitbreiding, het gebouw tussen de kerk en de pastorie. Naast een brouwerij is in de kerk straks ook een proeflokaal, bierwinkel en het Wispe Brouwlab te vinden. Het casco moet nog voor het einde van het jaar worden opgeleverd waarna Wispe nog enkele maanden denkt nodig te hebben voor de afbouw.

Wispe Brouwlab

Het Wispe Brouwlab is een microbrouwerij en een ideale proeftuin voor nieuwe bierrecepten, smaken en stijlen die vervolgens in de brouwerij op grote schaal kunnen worden gebrouwen. Tegelijkertijd is het een professioneel podium waar bierliefhebbers onder deskundige begeleiding zelf aan de slag kunnen. Het is ook een plek waar straks workshops en proeverijen gegeven worden en het startpunt voor rondleidingen. Voor zakelijke gasten moet het een inspirerende plek worden voor vergaderingen, workshops of het geven van presentaties.

Om de bouw te financieren start Wispe dit voorjaar een crowdfundingscampagne. Het nieuws over de start van de bouw valt samen met ander nieuws van de bierbrouwer. Na lange tijd lanceert Wispe deze week namelijk ook een nieuw bier, de Wispe India Pale Ale.

Wispe IPA

Volledig in lijn met de experimentele gedachte achter het Wispe Brouwlab hebben de broers Wispe naar hartenlust gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen India Pale Ale: een zwaar gehopt bier dat hierdoor langer houdbaar bleef en daardoor geschikt was om per zeilschip naar India te transporteren. De Wispe IPA is een donkergoud kleurig bier en de hoparoma’s doen denken aan citrus en tropisch fruit. Oftewel een prima bier om de lente mee in te luiden. De Wispe IPA is vanaf deze week verkrijgbaar.