Taco gaat voor de winterse sferen in Eindhoven

12 december 2017 om 08:15

Het afgelopen weekend was winterbierfestivalweekend (3x woordwaarde) in Nederland. Je kon terecht in Den Haag bij Rootz, bij Jopen in Haarlem, bij Bier & Big in Eindhoven en op nog wel meer plekken waren kleinere festivals te vinden. Ieder festival had de mooiste brouwerijen uitgenodigd, dus waar ga je dan als Bierista heen? Taco Zuidema koos voor het festival waar Borg Brugghus stond: Eindhoven dus!

Door Taco Zuidema

Het Bier & Big Winterfestival stond bij het Ketelhuis in Strijp-S, waar we uitgenodigd werden om ons tegoed te doen aan een stevig maal en goede bieren. Alles om ons in een heerlijke winterslaap te laten dommelen. Dat klinkt als een goed plan. We lopen een rondje langs de stands, vuurkorven en foodtrucks om te kijken wat het aanbod is. Er stonden lokale brouwers als Oldskool, Lux en Van Moll, brouwers van iets verder weg als Frontaal, Oersoep, Jopen, Neobosski en de Moersleutel. En er waren brouwers die van ver kwamen. Uit België bijvoorbeeld, zoals L’Ermitage. Of nog verder.

IJsland in Eindhoven

Bierbrigadier Casper kondigde het IJslandse Borg Burgghus al aan met het verhaal dat brouwer Stulli zijn koude kikkerlandje had verruild voor ons koude kikkerlandje. Dat het in IJsland koud is, betekende niet dat Stulli het hier minder fris had. Hij was er nog niet aan gewend, zei hij. Hoe moet dat zijn geweest voor de brouwers van Yria en Garage Beer uit Spanje… Van de milde winter daar naar de vrieskou hier. Want dat het winter was dit weekend was wel duidelijk. Koud, was het. Je zou denken dat de Ierse brouwers van The White Hag en Galway Bay dit ook wel kenden, maar in Ierland schijnt het vooral nat te zijn.

Verwarmen bij het vuur

Bier & Big had tussen de huisjes voor de brouwers al wat vuurkorven neergezet, en gelukkig waren er voor de bezoekers tenten met in het midden ook een haardvuur. In die tenten werd het al snel gezellig druk en daardoor warm. Het was strootjes trekken om te bepalen wie de kou moest trotseren om lekkere winterbieren te gaan halen. Er was keus genoeg. Het leukst waren de verrassingsbieren van Garage Beer en Jopen. Die hadden voor de avontuurlijke drinker speciale bieren onder de toonbank. Zoals een Jopen Winterbier uit 2004, voordat het de Ongelovige Thomas ging heten.

De bieren zorgden voor de innerlijke warmte, de vuurhaarden voor de handen en de voeten. En voor een heerlijke rooklucht waar we de volgende dag van konden nagenieten. Niet alleen van het vuur om ons warm te houden, maar ook van de biggen aan het spit. Een mooi geurig souvenir naast alle herinneringen van de fijne bieren die we konden proeven. Snel maar eens naar de slijter voor nog een Yule van The White Hag, of een Askasleikir van Borg Brugghus. Fijne dagen!

[Afbeelding: Ketelhuis Eindhoven]