Winterbierfestival Leiden: Grote drukte, prima sfeer

31 januari 2017 om 10:56

Zondag vond de tweede editie van het Winterbierfestival Leiden plaats in het pittoreske Leidse centrum. Tijd voor een lekker biertje. Het was georganiseerd door Bierwandeling.nl die in elk seizoen een bierevenement organiseert in Leiden of omstreken.

door Marcel Haas

Of het uitverkocht was weet ik niet, maar het kan nooit veel gescheeld hebben. Het sfeervolle Scheltema was in ieder geval behoorlijk gevuld. Van de ene naar de andere kant lopen kon even duren, maar verbazingwekkend genoeg hoefde je voor een biertje nooit echt lang te wachten. Het eten, verzorgd door Scheltema, was ook prima. Voor de muziekliefhebber was er een dj, maar je moest niet te ver bij de boxen vandaan gaan staan om er iets van mee te krijgen. De sfeer was erg goed. Ik heb geen onvertogen woorden gehoord in ieder geval, maar het zou kunnen dat ik gewoon niet goed oplette. Ik had wel wat beters te doen.

De keuze is reuze

De selectie aanwezige brouwers was divers. Zowel erg lokaal (volgens een bordje op de stand waren we slechts 1143 meter verwijderd van de brouwerij van Pronck) als de andere kant van het land waren vertegenwoordigd. De te verkrijgen bieren waren zonodig nog diverser. Van pils (zelfs een stand met niks anders dan een pils!), tot een black ale die door ijsbocken tot grote hoogte was gebracht (zowel qua smaak als alcoholpercentage) en van traditionele abdijstijlen tot door houtsnippers heen getapte wee heavy Scotch ale. Ik was zelf wel content met de daar aanwezige Keytown Collab 2016, van samenwerkende Leidse brouwers. Deze was na lancering bijzonder rap op, bij zowel horeca als bierwinkels. Kennelijk was er nog wat achter de hand gehouden voor dit festival: dikke prima.

Nog meer hoogtepuntjes

Nadat Crooked Spider de gouden plak had binnengesleept op de Goudse variant van het Winterbierfestival, stond de RIBACS vrij hoog op mijn verlanglijstje. Die was er alleen niet. Gelukkig kon ik mijn muntjes nog aan zat andere pareltjes kwijt. Zowel door Raven Bone Hill (Jolly Roger Eisbock – F*ck er zit een Uiltje tussen mijn Gulp(ener)) als door Ramses (IJsbeer met Hout) als door Van Moll (Hopocalypse Now) werd ik heel positief verrast. Frontaal had naast een zeer smakelijke barleywine (Rhodesian) ook een ultraverse paar dagen oude IPA mee (Bulldog). Mocht ik jouw favoriete brouwer nu per ongeluk vergeten zijn… Tsja. Ik heb geen enkele tegenvaller gehad, maar de hier genoemden zijn in ieder geval nog tot na het uitslapen van de roes blijven hangen. Voor herhaling vatbaar!

Winterbierfestival Leiden

Winterbierfestival Leiden