De zoektocht naar het lekkerste Winterbier is begonnen!

9 november 2017 om 12:00

Bierista gaat op zoek naar het lekkerste Winterbier. Op zondag 26 november wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Grand café Het Pakhuis in Leiden de winnaar bekend gemaakt. Maar voordat we een bier tot winnaar kunnen uitroepen, hebben we hulp nodig. Jouw hulp! Help je mee? Dan maak je kans op een plaats aan de proeftafel vrijdag 24 november!

Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier

We vragen jouw input gelijk al bij het definiëren van het begrip Winterbier. Want wat is een Winterbier? Is een Winterbier hetzelfde als een Kerstbier of een Holiday Ale? Enig speurwerk leverde al wat resultaat op en bracht ons tot de voorlopige definitie:

“Met Winterbier en Kerstbier wordt eenzelfde biersoort bedoeld. Een amber- tot donkerkleurig bier van hoge gisting met alcoholpercentages oplopend van 6,5 tot wel 14%, waaraan vaak kruiden zijn toegevoegd.”

Maar er valt ongetwijfeld veel meer te vertellen over Winterbieren, Kerstbieren en Holiday Ales. Wil jij jouw kennis en ervaring met ons delen? Mail dan naar de redactie op info@bierista.nl.

Ook hebben we jouw hulp nodig om zoveel mogelijk Winterbieren, Kerstbieren, en Holiday Ales te vinden, die een gooi kunnen doen naar de titel. Ken jij een smakelijk bier, die redelijk tot goed verkrijgbaar is in ons land? Mail dan je suggesties ook door naar info@biersta.nl. Onderaan dit artikel houden we een lijst bij met de inzendingen die al zijn binnengekomen. Staat jouw kandidaat er nog niet tussen, mail ons dan svp.

Over de verkiezing

Bierista verzamelt zoveel mogelijk bieren die op de longlist worden gezet. De longlist vind je onder meer onderaan dit artikel. Iedereen kan bieren nomineren. Een mailtje is voldoende. Maar… De bieren moeten wél binnen de biersoort Winterbier vallen én voor een breed publiek verkrijgbaar zijn. Het team van Bierista kiest op donderdag 16 november de vijftien finalisten.

Deze vijftien finalisten worden op vrijdag 24 november beoordeeld door een aantal Bierista’s. Deze Bierista’s zijn mensen met een hart voor bier en beschikken over bewezen bierkennis. Dit hoeven niet per se biersommeliers, keurmeesters of brouwers te zijn. Liefde voor bier, ruime bierervaring en plezier hebben in het proeven en het ontdekken van bier zijn minstens zo belangrijk. Deze verkiezing is een serieuze zaak, maar dat betekent zeker niet dat de fun-factor uitgeschakeld moet worden.

Het team van Bierista’s wordt bijgestaan door twee bierliefhebbers, die gereageerd hebben met een definitie, een bier hebben aangedragen of anderszins een bijdrage hebben geleverd aan deze competitie. Dus wie weet zit jij dus straks wel aan de finaletafel op vrijdag 24 november bij Aperitivo in Leiden!

Dit team proeft de vijftien finalisten. Ieder voor zich beoordeelt elk bier op zicht, geur, smaak en geeft een totaal-oordeel. De resultaten worden bij elkaar opgeteld. De winnaar mag zich een jaar lang het Best Beoordeelde Winterbier noemen. Uiteraard wordt de Top 3 in het zonnetje gezet tijdens de officiële prijsuitreiking op zondag 26 november.

Dit is de lijst van de tot nu toe aangedragen Winterbieren. Mis je bieren, meld ze op info@bierista.nl.

Longlist Best Beoordeelde Winterbieren 2017/2018

Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier wordt mede mogelijk gemaakt door Hopt.nl

Hopt Winterbier