Bierig genieten tussen Rijksmonumenten in Middelburg

18 december 2017 om 08:30

Afgelopen weekend werd op het Damplein in Middelburg het Winter Bierfestival gehouden. Het Damplein was vroeger een dok waar de handelsschepen werden onderhouden en gerestaureerd. Rondom het plein staan statige koopmanshuizen, zoals de Grote en Kleine Christoffel, de Posthoorn en de Graanbeurs. Een prachtige plek voor een bierig festival!

Door Carlo de Leeuw

De Vliegende Hollander

Het Damplein in Middelburg is een aaneenschakeling van rijksmonumenten. Tussen al deze panden bevind zich bierparel ‘de Vliegende Hollander’, geopend in 2012 en het trotse bezit van Koen Funk. Uiteraard, zoals in het bierproces, zijn drie ingrediënten onmisbaar om een succesvol eindproduct, te realiseren. Dus staat er naast Koen (1e ingrediënt), de sympathieke wederhelft Colinda Borgs (2e ingrediënt) en is het biercafé omgetoverd tot een ware ‘place to Beer’ (3e ingrediënt). Bij binnenkomst waan je je weliswaar in een schip uit de tijd van de koopvaardij, maar dan wel met 16 tapkranen en 300 soorten bier op fles.  Sindsdien is dit dan ook een gevestigde locatie in de Zeeuwse Hoofdstad. Waar vroeger de houten vaten over het Damplein rolden, rollen nu de bierfusten en vinden de kratten specialbieren hun weg naar ‘de Vliegende Hollander’.

Winter Bierfestival Middelburg

Een waar festival kon dan ook niet ontbreken. Vorig jaar werd de eerste editie van het Winter Bierfestival georganiseerd. Dit werd een waar succes. Voor deze tweede editie wist Koen wederom een 10-tal enthousiaste Craft brouwers naar het Damplein te krijgen. De bezoekers werden dan ook verrast met 75 soorten bier met de meest uiteenlopende smaken.

In deze verwarmde overdekte locatie waren onder de 10 brouwers drie buitenlandse topbrouwers present. Uit Tsjechië brouwerij Permon met een Chocolate Coffee Stout, ABV 9.3%, bier met ‘body’ gezien de plato-schaal van 22. Daarnaast uit het Spaanse Catalonië brouwerij La Pirata, momenteel een enigszins onstuimige regio, maar hun bier gist rustig voort. En België werd vertegenwoordigd door de ‘Vliegende paard’ brouwers met hun ‘Prearis’ brouwsels, die de afgelopen jaren menigmaal in de prijzen zijn gevallen.

Nederlandse Brouwerijen

Vanuit Nederland de gevestigde namen, zoals Brouwerij Jopen uit Haarlem,  hun speciale bieren die voortvloeien uit de bekende Jopenkerk. Brouwerij Emelisse, brouwmeester Jens himself gaf ‘acte presence’ met zijn White labels en andere smaakvolle toppers.

Uit Badhoevedorp bood brouwerij ‘de School’ een aantal frisse varianten aan. Zij staan bekend om hun in het oog springende etiketten zoals; ‘Strafwerk’, ‘Krijtje’, ‘Heilig Boontje’etc. Brouwerij Boegbeeld met hun spraakmakende Kut bier. De kruidige bieren van Urban Colors Brewery. Nog een Zeeuwse trots is Brouwerij Kees, die nog steeds iedere bierliefhebber weet te verrassen met zijn uiteenlopende brouwsels. Ditmaal met hun 50 K IPA (2017) vers op draft met een ABV van 9.4%

Tenslotte de Hilldevils uit de Wouwse plantage, altijd in voor een prettige bierbabbel over hun trotse bieren. Een gevarieerde keus uit een American Black Horse, Red Hot Hilly Peppert, Exploded barrel  double IPA, de Woody Wall of Death en twee Basement Barrel Aged bieren die gelagerd zijn op Whisky vaten. Een brouwerij die thuishoort op elk Craft festival.

Mocht u een bezoek brengen aan biercafé ‘de Vliegende Hollander’, proef dan zeker naast het degusteren van bier ,de beste bitterballen van Middelburg. Alleen verkrijgbaar in het kombuis van het biercafé.