Wie wint de Gouden Pint?

4 oktober 2016 om 09:06

Bierconsumentenvereniging PINT heeft de nominaties voor de Gouden PINT bekend gemaakt. Vijf partijen dingen mee naar de belangrijkste bierprijs in Nederland, die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

De genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld. De bekendmaking van de Gouden Pint 2016 is op zondag 13 november tijdens het Flevo Bierenfestival in Almere.

Dit zijn de genomineerden:

Timothy Wareman – Cause beer loves food

Timothy Wareman is een alleskunner op het gebied van bier en eten. Hij is brouwer én kok en heeft een geweldig gevoel voor foodpairing. Timothy zoekt niet alleen de verbinding tussen bier en eten, maar ook tussen brouwer en gast door middel van zijn bierdiners waar steeds een brouwer centraal staat die samen met hem uitleg geeft over het menu. Zijn vakmanschap toont hij onder meer in het Amsterdamse proeflokaal Cause beer loves food.

Fortbrouwerij Duits en Lauret

Brouwerij Duits & Lauret is sinds kort gevestigd in Fort Everdingen. De brouwers werken met een speciaal  waterfiltersysteem. Regenwater zakt door een dikke grondlaag en komt via speciale druipkokers in een ondergronds waterbassin terecht. Dit is ooit bedacht om bij een langdurige belegering van het fort voldoende schoon drinkwater ter beschikking te hebben. Duits & Lauret gebruiken dit originele gefilterde fortwater in het brouwproces. Het gebruik van dit watersysteem is duurzaam: er wordt geen gebruik gemaakt van regulier drinkwater, maar van regenwater, een onuitputtelijke bron. Een andere reden waarom de fortbrouwerij is genomineerd is de ruimte die wordt geboden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de mogelijkheid om bier onder de juiste condities te laten rijpen heeft meegespeeld bij de nominatie.

Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge levert een uiterst positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de biercultuur in Nederland in de breedste zin. De professionele bierwedstrijd, met een internationale jury met grote kennis van bieren, zet Nederlandse brouwers op positieve wijze in de schijnwerpers. Afgelopen voorjaar werd de Dutch Beer Challenge voor de tweede maal in successie gehouden.

Carnivale Brettanomyces

Carnivale Brettanomyces is een festival dat in vijf jaar is uitgegroeid tot een must-go op het gebied van alternatieve gisting. Niet alleen gezien het onderwerp, ook de opzet. Bij het festival zijn verschillende kroegen en brouwerijen in het centrum van Amsterdam betrokken. Je kunt dus van locatie naar locatie en van lezing naar lezing trekken. Dit festival is een mooie combinatie tussen kennisoverdracht en smaakoverdracht. Het festival valt niet alleen in Nederland op, maar trekt wereldwijd de aandacht.

Dennis Kort – Oldskool Brewery

Dennis Kort is genomineerd vanwege de vernieuwende visie op brouwen en bier. Die visie gaat gepaard met een kritische houding ten opzichte van bestaande bieren en brouwerijen. Die kritische houding wordt door Dennis op geheel eigen wijze gefundeerd. Alle Oldskool-bieren zijn gebrouwen volgens het Beierse Reinheitsgebot, zonder toegevoegde suikers, kruiden en zuren. Dennis kiest per bier de brouwerij die het best bij zijn visie past. Daardoor betrekt hij steeds andere experts bij zijn bieren. Dennis Kort is één van de jongste biersommeliers ter wereld.

Deskundige jury

Een deskundige jury heeft alle inzendingen beoordeeld en is gekomen tot bovenstaande shortlist met genomineerden. Zondag 13 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt een speciaal ontworpen kunstwerp en een bijbehorend draaginsigne. De jury bestaat uit Rianne Joosse, juryvoorzitter en voorzitter van PINT, Floor van Aerde van de Nederlandse Brouwers, Rob Alphenaar, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, Michel Ordeman, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, Hanneke van het Ende, bestuurslid Stichting Bieropleidingen Nederland, Jeffrey Zwerwer, bedrijfsleider van het Arendsnest  en Alain Schepers, bierblogger van Bierista.nl, winnaar van de Gouden Pint 2015.