Week van het Nederlandse Bier van start in Den Haag

20 mei 2016 om 10:56

Gajes van Bruut Bier is het Beste Bier van Nederland 2016. Sander van Engelen en Ward Venstra van de Amsterdamse nanobrouwerij waren uitzinnig van vreugde op de openingsdag van de Week van het Nederlandse Bier. Hun zware blond Gajes is een waardig opvolger van de Mooie Nel van Jopen, die in 2015 gekroond werd tot ’s lands beste.

De uitreiking van de Mitra Award voor het Beste Bier van Nederland was één van de hoogtepunten tijdens de openingsdag van de Week van het Nederlandse Bier in Den Haag. Vrijwel alle bierprominenten uit het land waren aanwezig in de Grote Kerk. Voorafgaand aan de opening was er een bijeenkomst voor genodigden. Onder leiding van Rens de Jong werd gediscussieerd over de stand van zaken in Nederland bierland.

Sector van belang

Tijdens de bijeenkomst overhandigde voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Tjapko Poppens, een rapport aan Aalt Dijkhuizen, voorzitter van Topsector Agri en Food. In dit document zijn de conclusies beschreven naar aanleiding van het onderzoek dat de Nederlandse Brouwers liet uitvoeren. Uit dat onderzoek blijkt dat de biersector jaarlijks twee miljard euro afdraagt aan de staat, dat er 65.000 mensen werkzaam zijn in de sector en dat brouwerijen qua innovatie voorop lopen in het Nederlandse bedrijfsleven. Kortom de biersector is van groot belang voor de Nederlandse economie.

Burgemeester Van Aartsen

Na deze serieuze materie was het tijd voor een feestje. In de Grote Kerk stond Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, te popelen om het biervat aan te slaan en daarmee de vijfde Week van het Nederlandse Bier te openen. Enkele honderden aanwezigen zagen hoe de burgervader met ferme tikken de brouwers hamer in tweeën sloeg. Na wat reparatiewerkzaamheden slaagde de burgervader er wel in de tapkraan in het vat te hengsten. Met een vers getapt glas proostten de aanwezigen op de Week van het Nederlandse Bier.

Langzaam maar zeker werd het drukker in de Grote Kerk. Bierliefhebbers kregen prachtige bieren aangeboden door de dertig aanwezige brouwers. Grote brouwers als Bavaria, Grolsch, Heineken en Hertog Jan tappen collegiaal samen met kleinere brouwerijen als Maallust, Bronckhorster Brewing Company en Kompaan.

Dutch Beer Challenge

Aan het begin van de avond werden de prijzen uitgereikt van de Dutch Beer Challenge. Deze wedstrijd werd in maart gehouden. Deskundigen uit binnen- en buitenland beoordeelden de Nederlandse bieren. In verschillende categorieën werden 61 prijzen toegekend, die donderdag in de Grote Kerk in Den Haag werden door wedstrijdleider Luc de Raedemaeker werden uitgereikt.

Mitra Award

Marco Philipsen, general manager van Mitra, reikte de Mitra Award uit voor het Beste Bier van Nederland. Vooraf werd volop gespeculeerd wie de felbegeerde prijs zou winnen. Zou Jopen de titel prolongeren met Mooie Nel? Of zou Gulpener de titel winnen met Chateau Neubourg, die voor het tweede achtereenvolgende jaar gekozen werd tot beste pilsener. Groot was de verrassing toen Sander en Ward van Brouwerij Bruut het podium op werden geroepen. Hun Gajes, vernoemd naar de kat van Sander, mag zich een jaar lang het Beste Bier van Nederland noemen. Speciaal voor deze Brouwerij heeft Mitra een award laten maken, waarin de kat, de naamgever van het bier, terug te vinden is.