Wat vindt Dennis Hofman van de Heineken Experience?

11 maart 2017 om 19:46

Vanuit mijn werk had ik een teambuildings uitje. Een van onze stops was de Heineken Experience in Amsterdam. En hoe je het ook wendt of keert, Heineken maakt een groot deel uit van de bierhistorie van Nederland en het is een hele grote naam over de hele wereld. Daar mag Nederland best trots op zijn.

door Dennis Hofman

De Heineken Experience is gevestigd net buiten de grachtengordel in de voormalige brouwerij van Heineken, voordat ze overgingen naar Zoeterwoude. We waren er aan het einde van de ochtend. En de dinsdag bleek ook geen verkeerde keuze. Het was vrij rustig en dat was wel een prettige ervaring! Je kan dan in ieder geval op je gemak rondkijken.

Experience

Bij de entree krijg je een polsbandje met twee muntjes waar je aan het einde van het bezoek twee biertjes voor kan laten tappen. Vervolgens loop je door de geschiedenis van Heineken. Er loopt een gids rond die je pratend voorziet van informatie naast alle visuele aspecten. Oude medailles, flesjes en leuke oude beelden op de muur. Daarnaast hoor je constant geluiden om je heen alsof de brouwerij nog in tact is.

Na de informatie in het benedendeel ga je met een trap omhoog en kom je op de eerste verdieping. In deze ruimte zie je voornamelijk oud reclamemateriaal, gewonnen prijzen, en oorkondes. Na deze trip krijg je uitleg over hoe het bier van Heineken wordt vervaardigd. En dan stap je de echte brouwerij binnen. De plek waar het gebeurde. Grote koperen ketels nog helemaal van hoe het was. Zelfs de ramen, glas-in-lood zijn behouden. Daarnaast wordt er weer met woord en beeld uitgelegd hoe het bierbrouwen in zijn werk gaat. Ontzettend leuk opgezet en zeer duidelijk.

Heineken Experience

Heineken Experience

Paarden

Bij de uitgang van het brouwgedeelte krijg je dan verdere uitleg en kun je een shotje wort proeven. Dan ga je via de paardenstallen… Tja ik hoor je denken! Paardenstallen? Ja echt waar, inclusief paarden. Nu voor commerciële doeleinden, maar vroeger waren de paarden nodig om de koetsen met vracht te trekken zodat het bier kon worden afgeleverd bij het café.

Dorstlesser

Daarna is het oude gedeelte afgelopen en kom je weer via een trap terug in de tegenwoordige tijd. Het begint met een simulatie waarin je mee wordt genomen in de route die bier aflegt gedurende het hele proces tot aan het in de fles afleveren op een feest. Heel erg leuk bedacht en uitgevoerd. En dan heb je echt wel dorst gekregen en de beloning is dan ook wel daar en krijg je een pilsje aangeboden inclusief de nodige informatie. Wat een beetje jammer is, is dat het glaasje wat je krijgt net niet groot genoeg is om je dorst te lessen.

Zwemshorts

Na het pilsje komt de drukte. Karaoke fietsen en fotohokjes waar je leuke plaatjes kan schieten van jezelf, playstations, wanden met flesjes, muziek en uiteindelijk de bar waar je je muntjes kan inleveren voor een paar pilsjes. Al is het armbandje mooier met de muntjes erin, maar dat is een keuze die je moet maken. Mijn armbandje heeft twee gaatjes nu. En als je dan denkt dat de bar het laatste is, dan is er natuurlijk nog een fanshop met allerlei leuke artikelen van Heineken. Van sleutelhangers tot schoenen, van petjes tot aan zwemshorts.

De conclusie van Dennis

Uiteindelijke conclusie van mijn Heineken Experience: Persoonlijk vond ik het eerste gedeelte het leukst. De geschiedenis, de visuele aspecten en uiterlijk ziet er echt hartstikke mooi uit. Het personeel is ontzettend aardig en je ziet dat ze plezier hebben in wat ze doen. Ze weten het allemaal goed over te brengen. Het enige wat ik jammer vond is dat bijna alle informatie in het Engels is. Enigszins begrijpelijk omdat er meer buitenlandse toeristen dan Nederlanders rondlopen maar ik had het mooi gevonden als de informatie ook in het Nederlands vermeld zou worden. Het gedeelte met playstations en fotohokjes etc. is wel even leuk maar heb je ook snel gezien. Maar dit was echt wel een leuke experience. Zeker de moeite waard als je in de buurt bent.

Heineken Experience

Heineken Experience