Wat is er op biergebied te beleven in Zwitserland? Arvid Bergström vertelt

2 april 2015 om 20:41

Valt er op biergebied wel wat te beleven in Zwitserland? Dat vroeg Bierista tv-kok Arvid Bergström zich hardop af. Deze week ging hij op familiebezoek en dat wat een ideale gelegenheid het land beter te leren kennen … qua biercultuur uiteraard.

Zwitserland heeft evenveel biersommeliers als Nederland: 37. De biercultuur heeft veel weg van de Beierse. Bierstijlen als Helles, Zwickel, Märzen en natuurlijk pilsener. De prijzen zijn wel even iets anders dan in Zuid-Duitsland. Voor een simpele schnitzel met patat of een pizza betaal je ruim twintig euri’s. Kassa! En daar komen je biertjes nog bij!

Feldschlösschen

Eén van de meest gedronken pilseners is Feldschlösschen, een merk uit de stal van Carlsberg. In het Duits een Helles lager, in het Frans een normale blonde en in het Italiaans een chiara.

Over Italiaans gesproken, de keuken lijkt sterk op de Noord-Italiaanse keuken gemixt met die uit Zuid-Duitsland. Ik had een dag in Zürich en ik had bij mijn neef en een Zwitserse biersommelier met een Nederlandse naam gevraagd naar wat leuke bierspots. Dat leverde een lijst op met twaalf plekken die we moesten bezoeken.

Federal Zürich

Een van de plekken was bij het Hauptbahnhof van Zürich. Daar stap je uit de trein en dan loop je rechtdoor de grote hal in. Aan je linkerhand zie je dan een oud stationsgebouw met een bar en klaptafels ervoor. Ook staat er twee palen met hopplanten. Als je naar binnen gaat, dan wil je eigenlijk weer snel weg, zeker rond lunchtijd. De ruimte is  erg hoog, tafels zijn bekleed met geruite kleedjes en ze zijn allemaal bezet! De helft van de mensen drinkt een biertje. Het bier is er relatief goedkoop! Gemiddeld zo’n eurootje of vijf, zes per halve liter. Het eten is minstens twee keer zo duur is als in Nederland.

Het restaurant heet Federal en is gespecialiseerd in bier. De fantastische kaart staat vol bieren uit de regio. Ik besluit een proefplank te bestellen. De glaasjes zijn klein, maar ik kan er wel mooi zeven proeven.

Ezbierschof

Het eten sla ik over en na een wandeling kom ik aan bij Erzbierschof. Erzbierschof is een bar met, je raadt het al, veel bier. Bij aankomst blijken ze nog gesloten. Ik kijk naar binnen en er komt een jongeman aangelopen. Hij doet de deur open. Ik stel mezelf voor, in het Engels. Wat blijkt! Hij heet Archie en komt uit Alaska. Ik krijg een rondleiding langs 24 taps plus twee handtaps voor de Engelse ales.

Binnenkort meer over de Zwitserse bieravonturen van Arvid Bergström.