Wat gaat er gebeuren met de ketels van Emelisse

7 oktober 2017 om 08:13

Het is 1532. Op een kwade dag wordt het Zeeuwse dorpje Emelisse verzwolgen door het wassende water tijdens de Allerheiligenvloed.

door Marco Anceaux

Vele eeuwen later richten twaalf samenwerkende partners de brouwerij Emelisse op, ter herinnering aan het verdwenen dorpje. In de buurt van de plek van het voormalige dorp wordt het initiatief genomen om een waarheidsgetrouwe kopie neer te zetten van een oud gemaal. Ook komt een beetje de sfeer terug van het Cisterciënzer-klooster dat ooit in de golven verdween; hoge plafonds en een ruime opzet.

In 2017 wordt een deel van het bedrijf verkocht aan Slot Oostende in Goes met als gevolg dat de bieren voortaan 20 kilometer verderop worden gebrouwen.

Bier als rode draad

Op de eerste dag van oktober bezoeken we het gebouw van Emelisse in Kamperland.
Bij binnenkomst lopen we tegen de twee koperen ketels aan waar rondom een sfeervol grand café is gesitueerd. De menukaart ziet er mooi uit, waarbij volgens de menukaart “bier als een rode draad door ons bedrijf heen is geweven”. Mooi dat zelfs de hond een flesje kwispelbier kan bestellen!

White labels

Uit de uitgebreide kaart bestellen we een IPA van Emelisse, geen slechte keuze! Op de kaart staan ook een DIPA, TIPA en zelfs een Smoked Rye IPA, een IPA gebrouwen met 20 % Rye malt en 10 % Weyermann gerookte malt. Verder zijn er nog de whitelabels, een serie houtgelagerde bieren, in kleine oplage en op aanvraag.

Plannen in Kamperland

Na afloop rekenen we af bij Tom ter Horst, de directeur en gastheer van Emelisse. Sinds een maand of twee staan de koperen ketels leeg en wordt er geen bier meer gebrouwen. Gevraagd naar de plannen in Kamperland, glimlacht Tom slechts vriendelijk en laat verder niks los. Over enkele maanden zal er meer bekend worden over de plannen en tot die tijd moeten we het doen met de lekkere bieren van Emelisse.