Een bezoekje aan de Warsteiner brouwerij in Duitsland

10 november 2017 om 09:00

Everard brengt een bezoekje aan de Warsteiner brouwerij in Duitsland. Het geeft een mooie inkijk in het brouwproces én de fabriek zelf. Hij neemt je mee op zijn bierige avontuur!

Door Everard Kamperman

Bierlicentie

Warstein. Een provinciestadje van zo’n 25.000 inwoners waarvan er meer zijn in Duitsland. Je komt er ongeveer langs als je op weg bent naar Winterberg of Willingen om te skiën. Er is ook verder niet heel veel reden om er te stoppen, want zó spannend is het er niet. Dus wat zijn ze er blij dat in 1753 Antonius Cramer er de moeite nam om zijn ‘bierlicentie’ te betalen! Dat zette een verder aardig maar wat ingedut Duits plaatsje op de kaart.

Meneer Cramer brouwde zelf, zoals eigenlijk iedereen in die tijd, maar had het lumineuze idee opgevat om vanuit zijn keukenraam bier te gaan verkopen. Hij woonde toch naast de kerk, en aangezien bidden dorstig maakt, was dat een mooie nevenverdienste. Daarmee werd de grondslag gelegd voor de Warsteiner Brauerei Haus Cramer Kommanditgesellschaft, of gewoon Warsteiner in de volksmond. Inmiddels staat al weer de 9e generatie aan het roer, en zijn ze zelfs de grootste familiebrouwerij van Duitsland, en de nummer 5 allround. Een hele prestatie in deze tijden waarbij grote en kleine brouwerijen worden ingelijfd bij de grote bierconglomeraten.

“Zwei Bier, bitte!”

Persoonlijk hou ik wel van Warsteiner, een frisse pils met een prettig bittertje die onderscheidend genoeg is van anderen om een klasse op zichzelf te zijn (maar daar kunt u uiteraard van mening over verschillen). Het leuke is dat de brouwerij ook te bezoeken is met een alleraardigste tour. En in een land waar een halve liter de standaardmaat is, doen ze dat uiteraard meer dan goed. De brouwerij ligt net buiten ’t durp (Gaan we hier wel goed? Ik zag toch echt een bordje staan…), waar je in een fraai ogend gebouw wordt ontvangen met wetenswaardigheden en een winkeltje. Een film van een half uurtje in een draaiende bioscoopzaal legt op innovatieve wijze de basis voor de verder tour, waar je kennis maakt met de brouwerij. En vrees niet, er is ook een Nederlandse vertaling voor diegenen onder ons die in het Duits niet verder komen dan ‘zwei Bier, bitte.’

De tour wordt voortgezet met een busrit over het terrein en dóór de brouwerij. Het geeft een mooie inkijk in het brouwproces én de fabriek zelf. Er wordt aardig met getallen gegooid, maar al met al kun je je niet aan de indruk onttrekken dat deze jongens na dik 250 jaar wel weten waar ze mee bezig zijn. Het gaat om voetbalvelden aan laaddocks (groot!), brouwketels waar je een olifant in kunt verdrinken (veel!), een R&D afdeling waar menig universiteit jaloers op is (toll!) en ze hebben zelfs hun eigen stuk spoorbaan voor het transport. Geen liters maar… eh, zeecontainers, dat idee.

Uit alles blijkt dat kwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan om er voor te zorgen dat er in meer dan 60 landen voortdurend kan worden genoten van een fris pilsje. Wat overigens ook daadwerkelijk kan, aan het eind van de tour. Je wordt dan namelijk afgezet in het Gästehaus waar je je nog een paar uurtjes tegoed kunt doen aan de diverse bieren (voor een cola moet je dan weer bijbetalen, maar goed). Zorg er dus voor dat er een Bob is aangewezen voor de terugreis.

Meer dan de moeite waard

Al met al kan ik niet anders zeggen dan dat de Warsteiner brouwerij meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Het geeft een mooi beeld van hoe het er hier aan toe gaat, wat in ieder geval míjn waardering voor hun bier heeft doen toenemen. Dus, als u naast het skiën komend winterseizoen nog een paar uurtjes over heeft, op de heen- of terugreis, dan is Warstein het waard om een klein stukje om te rijden.

Twee tips: 1. bij sommige hotels hebben ze arrangementen waar een kaartje voor de brouwerij bij zit. Scheelt weer een tientje (we blijven Nederlanders), en 2. doorgaans wordt van vrijdag t/m zondag het afvulproces schoongemaakt. Verwacht dan helaas geen rijen van rinkelende flesjes en bruisende vaten, want dan is men met schuimend sop in plaats van schuimend bier in de weer.

Zum Wohl, Leute.