Hoera, warme dagen in de herfst! Of is ons bier in gevaar?

20 oktober 2018 om 08:00

Lekker hè, die warme dagen in oktober. Daar denk je al snel anders over als je nagaat waar die warmte ook alweer vandaan komt. De klimaatveranderingen zorgen namelijk niet alleen voor minder woonoppervlakte voor die prachtige ijsberen, maar ook voor schaarser en duurder bier. De productie van gerst raakt zo namelijk behoorlijk in gevaar!

Met alle gevolgen van dien

Dat het klimaat aan het veranderen is, is geen nieuws meer. Maar het wordt ieder seizoen duidelijker wat deze klimaatveranderingen met de wereld doen. Wereldwijd stijgen de temperaturen en dat brengt gevolgen voor mens en natuur met zich mee. Tekorten aan drinkwater, meer algen in het zwemwater, meer kans op grote overstromingen maar ook verslechterende graanoogst. Want door de toenemende droogte en hitte komt de productie van gerst, en dus ook ons favoriete gerstenat, in gevaar.

Gerst is één van de meeste gebruikte graansoorten bij het brouwen van bier. In China hebben onderzoekers zich gestort op de effecten die de wisselende weersomstandigheden op de productie van gerst hebben. De resultaten uit dit onderzoek vertellen ons dat deze wisselingen vrij grote negatieve effecten hebben op de gerstproductie. Dit zal namelijk steeds wat lager uitvallen, met alsmaar hogere prijzen tot gevolg. In de toekomst kan de oogst volgens de onderzoekers tussen de 3 en 17% lager uitvallen. Hoeveel dat uiteindelijk zal zijn, ligt natuurlijk aan de intensiteit van de wisselende weersomstandigheden.

Minder gerst = duurder bier

Het afnemen van de wereldwijde hoeveelheid beschikbare gerst leidt tot een grote daling van de hoeveelheid gerst die beschikbaar wordt gesteld voor het brouwen van bier. Volgens de onderzoekers zorgt dit uiteindelijk voor een behoorlijke afname in de totale bierconsumptie en een flinke stijging van de bierprijs. Zo hebben zij het over een daling in de bierconsumptie van bijvoorbeeld -32% in Argentinië en een stijging in de bierprijs van +193% in Ierland!

We hebben nog heel wat jaren van verandering te gaan en hoewel dit natuurlijk niet het meest ernstige gevolg van de gaande klimaatveranderingen is, de toekomst van gerst is toch behoorlijk ernstig te noemen. Zullen we een herhaling van het Duitse Reinheitsgebot gaan zien? Ook al ging het toentertijd om tarwe, puntjes van herkenning zijn er zeker!

Weet je niet waar het Reinheitsgebot voor staat? In de Bierista® Bieropleiding leer je er alles over! Ga naar deze pagina en ontdek meer!