Wannabee van Kompaan helpt de bloemetjes en de bijtjes

28 februari 2018 om 08:00

Dit voorjaar brengt de Haagse brouwerij Kompaan bier een bier uit waar je oprecht een goed gevoel van krijgt. Met een flesje Wannabee bier red je een bij en een perkje bloemen, dat is de gedachte.

Wannabee

Ben je een bierliefhebber en heb je een goed hart? Dan word je heel blij van dit nieuwe bier. Met het Wannabee bier vraagt Kompaan aandacht voor de bijen want zij hebben het al een hele tijd best wel moeilijk. Een deel van de opbrengst van de fusten gaat dan ook naar Stichting Honey Highway. Het zou gaan om zo’n 13% van de opbrengst.

Wannabee bier is een exotisch Witbier waar citroengras, curacao en koriander in is verwerkt. Een heerlijk fris lentebier met 5,5% alcohol waar een ‘blijvend paradijs’ voor de bijen mee gerealiseerd kan worden. Eén Wannabee bier levert 1 vierkante meter ongebruikte grond met bloemenzaadjes op!

Stichting Honey Highway

De bijenpopulatie staat al een hele tijd flink onder druk. Hoewel er in Nederland veel groen te vinden is zijn er toch niet genoeg bloemen om de bijen in hun nectarbehoefte te voorzien. Zij hebben dus echt meer bloemen nodig om honing te maken. Schipluidenaar Deborah Post zaait deze bloemenzaadjes in langs wegen, dijken en spoorwegen in de berm. Zo zorgt zij ervoor dat de bijen genoeg voedsel hebben om de winter te overleven.

Honing

De bijen gebruiken de honing in de winter om te overleven en dat willen de Haagse brouwers hen niet ontnemen. Daarom hebben zij dan ook met opzet geen honing in dit bier gebruikt. We moeten nog even geduld hebben, in maart komt het bier in de verkoop. In het proeflokaal van Kompaan, verschillende slijterijen en horecagelegenheden in Den Haag zullen het bier verkopen. In eerste instantie zijn er 18.000 flessen gevuld maar: “Als de vraag groter is, maken we hem gewoon nog een keer”, aldus de brouwers van Kompaan.

[Afbeelding: Via AD]