De vrijdagavond van het Haagse Herfstbierfestival

23 oktober 2017 om 10:00

Vrijdag 20 oktober en zaterdag 21 oktober had hét weekend van het Herfstbierfestival in Den Haag moeten zijn. Het herfstweer gooide voor de organisatie roet in het eten en de zaterdag werd gecanceld. Maar dat mocht de pret op vrijdagavond natuurlijk niet drukken!

Door Frouke van Loo

Vol enthousiasme gingen wij richting Den Haag om een bezoekje te brengen aan het Haagse Herfstbierfestival. Van origine kom ik uit deze omgeving dus het voelt toch altijd weer een beetje als thuiskomen. En als er dan ook nog eens een plein vol bier staat te wachten kan mijn avond eigenlijk al niet meer stuk. Dus hop, een plattegrondje en informatieboekje in de ene hand en een proefglas in de ander. Kom maar op met dat herfstbier!

Meer dan alleen herfstbier

Tegen mijn verwachting in waren er veel meer bieren aanwezig dan alleen herfstbieren en begon ik de avond rustig met ‘Crowdsurfer’ van brouwerij Raven Bone Hill uit Maassluis. Een Pale Wheat Ale van 5,5%. De Amerikaanse Weizen is vol geel van kleur en troebel in zicht. Het bier smaakte mij heerlijk, mooi zacht in smaak en met een licht zuurtje en fijne bitterheid een mooi begin.

Opvolgend ga ik langs bij de VandeStreek broers uit Utrecht en laat ik mijn proefglas vullen met de ‘Turf n Surf’, een tripel van 8,5%. Dit bier is gebrouwen als traditionele tripel maar door de gebruikte whiskymouten en toevoeging van zeezout niet perse traditioneel in smaak. Rokerige tonen en een overduidelijke aanwezige ziltigheid maken dit een tripel om echt even extra aandacht aan te besteden en goed van te genieten.

Even de hitte opzoeken

We kwamen voor herfstbier dus na de opwarmertjes ga ik op zoek naar verrassende herfstbieren. Ik kom terecht bij de mannen van Neobosski, wederom uit Utrecht, en zie dat zij na 20:00u de ‘Swearing Señorita’ schenken. Een hete Mexicaanse bubbel van 6,5% waar tijdens het brouwen Habanero pepers aan toe zijn gevoegd. Nou, dat heb ik geweten! Na de eerste slok voelde ik het achterin mijn keel direct flink branden en ik besefte al snel dat dit niet voor mij weggelegd was. Eigenwijs als ik ben, wilde ik dit bier wel goed geproefd hebben en nam ik toch nog een slok. Laten we zeggen dat ik ondertussen weet waar de naam vandaan komt… Om even af te blussen heb ik hier ook nog de ‘Wicked Emperor’ in laten schenken. Deze Imperial Ale met tarwe is het broertje van de ‘Wicked Lemon’ die tot 20:00u te proeven was en gaf mij met een fris zuurtje de verkoeling die ik nodig had. Citrussmaken en een hoppige afdronk proefde ik terug in deze Imperial Ale van 9,5%.

Romige Italiaanse Ale

Na al dit herfstgeweld ben ik op zoek gegaan naar een zoetig, verwarmend bier en liep ik langs de kraam van de Italiaanse brouwerij Birri Baladin. Daar waren van de aanwezige bieren nog twee soorten over en ik koos voor de ‘Nore Egyptian Ale’ van 6,5%. Deze Ale is gebrouwen op basis van een aantal verschillende kruiden en Khamut, Egyptisch tarwe. Dit oergraan heeft een hoog eiwitgehalte en zwakke gluten. Dit amberkleurig bier is ontzettend romig en vol smaak van zacht fruit. De eerste slok was een fijne verrassing door het romige schuim en de bloesemachtige smaak die weer mooi gebalanceerd werd door een gembertje. Een zeer smaakvol bier!

HerfstbierfestivalFavoriete herfstbieren

Bij de kraam van de Scheveningse Brouwerij nam ik tijdens een gezellig gesprek de ‘Herfstbok’. Een traditioneel bockbier van 6,5% die gelijk duidelijk maakt hoe een traditioneel bockbier voor mij hoort te zijn. Vol van moutige smaken met een zachte, maar niet te zoete afdronk. Heerlijk, dit was qua herfstbieren één van mijn favoriete deze avond.

Ook de Amsterdam Brewboys gooide bij mij hoge ogen deze winderig vrijdagavond. Niet alleen wist de enthousiaste jongeman mij te enthousiasmeren voor vrijwel al zijn bieren, de bieren maakte de beloftes ook helemaal waar. En dat kan ook bijna niet anders met een winnaar van de World Beer Awards 2017 in de collectie. De ‘Bock You!’ van 7,5% beleefde vanavond zijn première en ook al is dit bockbier gebrouwen met rozijnen en lust ik dat zelf niet, proeven moest natuurlijk gebeuren! Een smaakvol bockbier waarbij de rozijnen helemaal de overhand niet nemen en je deze eigenlijk pas in de afdronk terug proeft. Ik was dus blij verrast!

Ook bij de kraam van Gebrouwen door Vrouwen stond een leuke verrassing te wachten: eén van de weinige pompoenbieren deze avond. In samenwerking met Brouwerij Hoop uit Zaandijk is dit smaakvolle pompoenbier van 6,5% gebrouwen. Bij de eerste slok proef je direct de pompoen terug. Het is een vol bier waar je even aan moet wennen maar daarna sterk tonen van kaneel en nootmuskaat geeft. Deze staat absoluut in mijn top 3 van de avond!

Afsluiten met een bekende

Aangezien we in Den-Haag zijn en ‘Handlanger’ van Kompaan toch gewoon één van mijn favoriete IPA’s is, loop ik ook daar nog even langs om mijn proefglaasje te laten vullen. Deze Double IPA van 8,2% is sterk gehopt en dat proef je terug. Om deze IPA te kunnen waarderen moet je wel echt van bittere smaken houden want de afdronk is droog en zeer bitter en het mondgevoel samentrekkend. Overall geeft de Handlanger je een mooie combinatie van zoete smaken als karamel en toffee maar ook brood, en fruitige smaken van grapefruit, sinaasappel en limoen.

Samenvattend was dit een geslaagd bierfestival waar ik heb genoten van de fijne mensen, mooie bieren en een heel gezellige ambiance. De muziek op het plein van de Grote Markt was heerlijk oldfashioned en paste perfect in het plaatje. Een klein minpuntje vond ik de opsplitsing van het festivalterrein. Ook al is dat met een organisatie als deze bijna niet anders te doen… Op het terrein bij Rootz was het af en toe gewoon echt iets te vol terwijl het op het Grote Markt gedeelte veelal iets te rustig was. Veel brouwerijen, vooral op de Grote Markt, deelde deze gedachten maar lieten dat aan de bezoekers uiteraard niet blijken. Eén en al herfstgezelligheid bij het Herfstbierfestival in Den Haag!