Krijgt Vreemdeling 002 een vaste plek in het Maallust assortiment?

4 november 2018 om 08:15

Begin 2018 startte Brouwerij Maallust uit Veenhuizen met het verbouwen van eigen hop. Op het hopveld bij de penitentiaire inrichting zijn 5200 planten van de Engelse hopsoort East Kent Golding geplant en eind september geoogst. Met deze hop is de Vreemdeling 002 gebrouwen. Een bier dat bij enthousiasme een eigen plekje in het assortiment krijgt, en anders verdwijnt als een vreemdeling…

Bier van eigen hop

Voor het eerst in de geschiedenis van Brouwerij Maallust rolde er in oktober een bier van de afvullijn, dat is gebrouwen met eigen hop. Dit nieuwe bier kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de provincie Drenthe, de gemeente Noordenveld en de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen. De hop die is geteeld voor dit bier, is vooral mogelijk gemaakt door de inzet van gedetineerden uit Veenhuizen. Na het oogsten is de eerste Amber Ale green hopped gebrouwen: Maallust Vreemdeling 002.

Na de Vreemdeling 001, een Meibock is nu dus Vreemdeling 002 aan de beurt. Donderdag 1 november brachten gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe, burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld, vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van de PI Veenhuizen en Henk Timmerman van bierbrouwerij Maallust een toost uit op deze Vreemdeling.

Vreemdeling 002

Vreemdeling 002 is gebrouwen met vers geplukte, niet gedroogde hopbellen. Deze hopballen bevatten een vochtigheid van 80 procent: oftewel natte hop. Normaal wordt er gebrouwen met gedroogde hop met een vochtigheid van zo’n 10%. Dankzij het brouwen met de verse, natte hop heeft het brouwsel van de Vreemdeling 002 een mooie, zachte bitterheid gekregen. Het alcoholpercentage van de Vreemdeling 002 is 7%.

Naast het reguliere assortiment en de twee seizoenbieren worden bij Maallust incidenteel andere bieren gebrouwen.” Deze Vreemdeling komt, vertrekt en af en toe mag ‘ie blijven”, zegt Henk Timmerman van Maallust. “Wij bedoelen hiermee dat zo’n brouwsel bij gebleken succes mogelijk in het definitieve assortiment wordt opgenomen. Maar het kan dus ook bij een eenmalig brouwsel blijven.”

Alleen nog in het noorden

Er zijn 4.000 tot 4.500 flessen Vreemdeling 002 afgevuld. Deze zijn ditmaal bestemd voor de noordelijke biermarkt. “Het heeft ermee te maken dat wij geen tweede brouwsel maken. Verse hopbellen kun je alleen heel vlot na de oogst in de brouwketels deponeren. Daarna verleppen ze snel en dan lukt het niet meer. Logistiek gezien is het met 1.500 liter vrijwel onhaalbaar het hele land meerdere keren van een nieuwe voorraad te voorzien”, aldus Henk.

Heb jij de Maallust Vreemdeling 002 al geproefd? Je kunt het bier hier beoordelen!