Volgend jaar kerst bubbels van Bronckhorster en Bubberman

30 november 2016 om 09:42

Je moet nog even geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Recent werd bij Bronckhorster Brewing Company een champagnebier gebotteld. Dit sprankelende bier is een samenwerking tussen Bronckhorster Brewing Company, Brouwerij Kees! en Oliver Meckler.

De plannen om samen een bijzonder bier te maken hadden Kees Bubberman van Brouwerij Kees! en Steve Gammage van Bronckhorster al enige tijd. Tijdens het Bierproeffestival in Den Haag dit voorjaar werd intentie omgezet in een afspraak. Nu – een half jaar later – zijn er 3500 75cl flessen gebotteld, die geruime tijd mogen rijpen. In september 2017 is het resultaat te proeven.

Om een bijzonder champagnebier te maken werd de expertise ingeschakeld van de Zuid-Afrikaan Oliver Meckler, die vrij recent in Enschede zijn eigen microbrouwerij De Koperen Ster is gestart. Hij vertelt dat champagnebieren vaak gemaakt worden met druivensap. Niet deze bijzondere collaboration. Die is gemaakt met pinot noir druiven, die de brouwers dit najaar zelf hebben geoogst in de Moezel.

De flessen zijn gebotteld en moeten nu negen maanden rijpen. Dat gebeurt volgens de champenoise-methode, exact zoals de champagne ook rijpt. Het resultaat wordt een rosékleurig bier met een zeer fruitige smaak en hele fijne bubbeltjes. De verwachting is dat het bier in september 2017 op de markt komt. De prijs per fles is nog niet bekend.