Voedselverspilling tegengaan met bier van sneetjes brood

1 februari 2018 om 08:00

Ondernemer Jeroen Bruggers heeft in samenwerking met Bierbrouwerij Wentersch uit Winterswijk een nieuw bier ontwikkeld. In dit bier vervangt zijn “oude” brood een deel van de mout. Op deze manier willen zij voedselverspilling tegengaan.

Duurzaamheid

Onder aanvoering van de Stichting Supermarkt Keurmerk worden er mogelijkheden bekeken om voedselverspilling tegen te gaan. Samen met Wageningen University en Research (WUR) startte de stichting een pilot om oud brood te gebruiken voor de productie van bier. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 120 miljoen kilo brood weggegooid. Dat komt omdat we altijd vers brood willen. En wat dan niet wordt verkocht, is de volgende dag oud en wordt afgedankt.

Dit initiatief werd als snel door Plus-ondernemer Jeroen Bruggers omarmd. De eigenaar van 2 Plus-supermarkten en een bakkerij met 3 verkooppunten heeft een flink verlies aan brood. Dat gaat misschien wel om 10%. Een groot deel gaat naar de Voedselbank maar ook voor hen schijnt dit te veel te zijn. De ondernemer is daarom heel blij dat hij een nieuwe bestemming voor dit ‘oude’ brood heeft gevonden.

Bierbrouwerij Wentersch

Het brood is in samenwerking met Bierbrouwerij Wentersch uit Winterswijk ontwikkeld.  Het oude brood vervangt een deel van de mout in het bier. Veel verschillende soorten zoals wit, bruin, tarwe of rozijnenbrood zijn hier voor geschikt en er is ongeveer 125 tot 150 kilo brood nodig om 1000 liter bier te brouwen. In 1 glas bier wordt dus ongeveer 1 sneetje brood verwerkt.

Voor hetzelfde geld als een “standaard” glas bier, heb je nu een glas bier met een goed verhaal. Het brood moet namelijk wel houdbaar gemaakt worden en daar gaat de meeste tijd inzitten. De flesjes worden voor 2,30 euro per stuk verkocht. Over het bier zegt Jeroen tegen de Levensmiddelenkrant: “Zo heb ik én een mooi uniek Winterswijks product én ik doe weer wat om voedselverspilling tegen te gaan.”

Bier en brood

Het is natuurlijk niet het eerste project waarbij er van oud brood bier gemaakt wordt. Denk ook eens aan Bammetjes Bier, TOOST Bier of Brouwbrood met Oedipus bier. Ook voor brouwerij Wentersch was dit niet de eerste bierige brood ervaring. Van hun bierbostel wordt door Bakkerij Schreuder in Winterswijk bierbostelbrood gebakken.