Till death do us roast! Een verslag van Bier & Big Summerfestival

8 juni 2017 om 21:44

Ook al is het nog officieel lente, de zomer komt eraan! Tijd voor het eerste echte zomerfestival in Eindhoven. Dat festival – het Bier & Big Summerfestival – werd gehouden op zaterdag 3 juni op het Ketelhuisplein

door Natasja Bokschoten

Het festival is wederom tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Bierbrigadier en het Ketelhuis in Eindhoven. Onderscheidend van andere festivals vind ik toch echt dat je hier brouwerijen tegenkomt uit zowel binnen- en buitenland waarbij je moet denken aan Spanje, Polen en IJsland uiteraard, die erg onderscheidend zijn van de rest.

Úlfur nr.3

Úlfur nr.3 is een mooie IPA van de IJslandse brouwerij Borg Brugghús. Dit was mijn eerste bier van het festival. Slechts 5,9% alcohol, volle body en mooi in balans qua bitterheid en koolzuur. Wat opvalt is dat er in de geur zowel rook- als stalgeuren zitten wat in combinatie met het fijne stabiel schuim een waar feestje is. Lekker om te combineren met een gegrilde hamburger en pittige oude kaas.

8 wired / Modern Times Halfway to Whangarei Grisette

Deze saison met 5,5% alcohol van de New Zealand Beercollective is een fris sprankelend bier dat vooral in de geur zurige tonen kenmerkt echter in de smaak is dit zeer licht nog aanwezig. Er is gewerkt met hop uit Nieuw-Zeeland en heeft een tweede fermentatie ondergaan met Brettanomyces gist. Dit bier is goed te combineren bij een maaltijdsalade met geitenkaas, honing en walnoten of een portie kibbeling met ravigotesaus.

India Pale Kölsch

Van de brouwerij Vaat uit Estland een mooi doordrink bier – van 4,6% alcohol – als derde bier gekozen. Hierbij valt meteen op dat de mango als vrucht sterk naar voren komt in zowel de geur als smaak. De stevige body en frisse hoptonen maken het geheel compleet! Goed binnen te houden bij een schaaltje bitterballen.

Inferno

Wat absoluut niet geschikt is voorbij de frituur is de Inferno van de Spaanse brouwerij In Peccatum Craft Beer. Deze microbrouwerij uit San Cibrao das Viñas staat op het festival met onder andere de Belgium Imperial Rye Smoked Ale Bourbon Aged wat een ongelooflijk zware jongen is van 15% alcohol en zeer complex in geur en smaak. Eigenlijk is het meer een bier om van te genieten bij de open haard in de winter met een Blue Stilton op een dekentje echter op dit festival en in de zon is het ook prima uit te houden.

Till death do us roast

Als laatste een bier van Stadsbrouwerij Eindhoven. Een Imperial Stout met 11,2% alcohol. Kneiterzwart zonder schuim en flink geroast zoals de naam ook doet vermoeden. Goed te combineren met pure chocolade met vanille ijs als dessert.

Een festival als dit zou met gemak het hele weekend mogen duren! Er zijn gewoonweg teveel nieuwe bieren om kennis mee te maken, lekker eten, goede muziek en handgemaakte smeedijzeren bieropeners. Maar helaas het is alweer voorbij, till death do us roast!

Bier & Big Summerfestival

Bier & Big Summerfestival