Ken jij de verschillen? | Enkel vs. Blond bieren

22 juni 2018 om 11:00

Dat koken bacteriën doodt, ontdekte Louis Pasteur eind 19e eeuw. In de Middeleeuwen wist men uit ervaring dat je van water wel, en van bier niet ziek werd. Ongekookt water drinken was dus niet verstandig. Enkel bier, het lichtste bier uit het klooster, werd daarom jaren geleden door de broeders zelf gedronken. Bidden in dronkenschap was niet zo’n goed idee, vonden ze toen ook al, daarom bevat Enkel bier maar weinig alcohol. Maar wat zijn nu de verschillen en overeenkomsten tussen Enkel en Blond bieren? Wij geven je antwoord!

Enkel uit de abdij

Je hoeft geen bierkenner te zijn om de abdijbieren Dubbel en Tripel te kennen. Het gaat al een stapje verder als we je vertellen dat er in die abdijen ook ooit een derde bier werd gebrouwen. Dit was het bier dat de monniken zelf dronken en de abdij maar zelden verliet. Enkel bieren, ook wel ‘Patersbier’ genoemd, is vaak lichter en blond bier. Het wordt van oorsprong gebrouwen met een enkele hoeveelheid mout. Bij Dubbel is dat twee keer en bij Tripel drie keer zo veel. De hoeveelheid mout zorgt voor meer suiker in het bier, wat weer zorgt voor een hoger alcoholpercentage.

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen werd Enkel bier in de Middeleeuwen dus gebrouwen om het toentertijd vervuilde drinkwater schoon te maken. Alle kiemen werden dood gekookt en zo liep men minder risico om ziek te worden in een tijd waarin een flinke epidemie aan ziektes heerste. Het bierbrouwen is op deze manier binnen de muren van abdijen ontstaan en in stand gehouden doordat de monniken in hun eigen levensonderhoud moesten voorzien. Dit bier werd dus meer gedronken dan water en is daarom van oorsprong ook laag in alcohol, maximaal 5%, maar wel hoog op smaak. Voorbeelden van Enkel bieren zijn Westmalle Extra en Petit Orval. Deze laatste is alleen bij de abdij te drinken.

Blond bieren

Blonde bieren zijn daarentegen bieren met een hoog alcoholpercentage en ook veel smaak. De kleur van het bier is goudachtig, vaak helder of met wat lichte mistigheid. De geuren van Blond bieren lopen uiteen van fruitig tot hoppig en van zoet tot kruidig. 

Ook in de smaak van Blond bieren komt deze zoet- en fruitigheid naar boven in combinatie met een licht bittertje. In veel gevallen is een Enkel bier dus hetzelfde recept als een Blond bier, maar dan met minder alcohol. Je kunt in de stijl Blond bieren het onderscheid maken tussen licht blonde en zwaar blonde bieren. Dit is afhankelijk van het alcoholpercentage. Meer weten? Houd dan de website in de gaten voor het volgende artikel: Zwaar Blond vs. Tripel.

Smaakcategorieën

Blond bier zoals Affligem Blond, Gerardus Blond, Noordt Blond, Duvel, Piraat en ga zo maar door, vallen in de categorie Blond & Krachtig. Je kunt ze heerlijk combineren bij vleesgerechten, vette vis, gekruide gerechten, pittige kazen en zoete desserts.

Toch is dat bij Enkel bieren wel anders. Deze bieren plaats je eerder in de categorie Soepel & Subtiel of zoals de Hertog Jan Enkel in de categorie Fris & Fruitig. Je combineert deze bieren uitstekend met jonge en romige kazen, kip en gevogelte, salades, vette vis en witte vis.

Meer bierkennis

Wil je meer weten over de verschillende bierstijlen, hun kenmerken en manier van drinken en schenken? Word dan ook Bierista en begin aan de Bierista Bieropleiding! In 12 verschillende delen geven we je allerlei bierkennis mee en ontdek je de ins en outs van onze favoriete drank!