Veluwse radler van de tap voor De Waldhoorn in Otterlo

6 juni 2016 om 17:45

In vele soorten en smaken kan je ze bestellen op het terras; Radler bier. Radler is een verfrissende drank, die zijn naam ontleent aan wielrenners in Beieren, zo wil althans het verhaal.  Een uitbater van een Bierstube bovenop de berg zetten zijn gasten anderhalve eeuw geleden een pils voor gemengd met citroenwater.

Radler van de tap

Eigenaar van horecabedrijf De Waldhoorn in Otterlo, Jan Willem Bloem, zag dat Radler perfect zou kunnen aansluiten bij de verwachtingen van zijn gasten. Vele (fiets)toeristen bezoeken jaarlijks De Waldhoorn tijdens hun verblijf op de Veluwe. De bestaande Radlers voldeden echter niet aan de wens, volgens Bloem. De Waldhoorn was op zoek naar een natuurlijke Radler, die recht deed aan de traditie. Bovendien wil Bloem dat de Radler ook van de tap besteld kon worden.

Veluwse Schavuyt

De horeca-entrepreneur kwam in contact met Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt, die het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt brouwt. Hier maakt hij kennis met Marko Versteeg, brouwmeester met een Duitse achtergrond en Dani Levy, verantwoordelijke voor het reilen en zeilen binnen de brouwerij. Onder het genot van een mooi glas Veluwse Schavuyt kwamen zij tot de afspraak om een batch Veluwse Radler voor De Waldhoorn te brouwen.

Basis van ongefilterd pilsener

Dani geeft aan dat het maken van een Radler nieuw is voor de Veluwse Schavuyt, des te leuker om te kunnen laten zien tot wat wij in staat zijn in onze brouwerij. Een mooi avontuur voor Marko die via zijn oude contacten de hand wist te leggen op een traditionele brouwprocedure van deze Duitse biersoort. Marko is erg enthousiast over het eindresultaat: “Geheel ongefilterd ambachtelijk gebrouwen pilsener vormt de basis wat wordt gemengd met natuurlijk citroenwater; dat is de Veluwse Radler.”

Veluwse Radler is exclusief verkrijgbaar bij De Waldhoorn in Otterlo.