Veerle gaat los in de **De Kromme Watergang

18 februari 2017 om 15:02

“Wanneer me de vraag werd gesteld een bierpairing/degustatie voor te bereiden samen met Chef Edwin Vinke, maakte mijn hart toch even een sprongetje van geluk”, aldus Veerle Verschelden, biersommelier in Vlaanderen. Het resultaat van deze samenwerking is geweldig. Het water loopt je in de mond als je de ervaringen van Veerle leest

door Veerle Verschelden

Ik kon aan de slag om bieren te zoeken/proeven/vergelijken naast een zestal kleine gerechten.
De keuken is gebaseerd op de zilte en aardse smaken die men vindt rondom ‘De Kromme Watergang’. Ze streven ernaar om lichte, gemakkelijk verteerbare en creatieve gerechten te maken geïnspireerd op het mooie Zeeuws-Vlaamse landschap. Ze halen de meeste ingrediënten van dichtbij, uit de provincie Zeeland en uit Vlaanderen. Vis, schaal- en schelpdieren passeren als favorieten, maar ook bijvoorbeeld gevogelte, varken en Bekegemse eendenlever krijgen een plaats in het geheel.

De bieren die ik koos zijn grotendeels Vlaams, zo lijkt Zeeuws en Vlaams toch wel een echte rode draad. Het opbouwen van het menu… de smaken analyseren… uit elkaar halen en dan weer samenvoegen tot een tongstrelend geheel. 
Fraaie combinaties komen langs, graag laat ik jullie even genieten van al dit getover in bord en glas! Ik neem jullie graag even mee in het prachtige resultaat van deze topavond!

Oesters, granité van rode biet, granaatappel
Scheermessen en varkenspoot, peterselie en ui
Wulken, avocado, limoen, wasabi, droge worst

Geuze Boon: Mariage Parfait 2014 8% alc.

Oesters, granité van rode biet, granaatappel					
Scheermessen en varkenspoot, peterselie en ui				
Wulken, avocado, limoen, wasabi, droge worst

Een malse geuze als aperitief geschonken, chilled. Prachtig als combinatie met de oesters met aardse toets van de rode biet, dit reflecteert op de eikenhouten lagering en vineuze hinten, stal en ledergeuren. De hoge carbonisatie verfrist de vettigheid van de combinatie in de scheermessen, hier ook komt de fruitigheid naar voor van de geuze. Bij de wulken met zure aanzet past de geuze heel subtiel. Het romige, vettige van de wulken kan je mooi laten afzwakken door de milde melkzuren.

Krab, wortel, gazpacho, schapenyoghurt, harissa, agrum,
vinaigrette, gebakken zeesla

Valeir Extra Brouwerij Contreras 6,5% alc.


bierista-veerle-005
Goudblonde IPA, met Amerikaanse Sterling en Amarillo hoppen geven een floraal en citrusaroma met een licht hopbittere afdronk
De pompelmoes/agrum vinaigrette smelt samen met de aromatische hopbitters in dit verrassend verfrissend bier. De zachte zoete smaak van de krab geeft dan weer het ideale tegengewicht om de florale toets toch te laten ontluiken.

Kokkels, kippekontjes, birambi, pompoen, zwarte olijven,
madame Jeanette peper, basilicum

Witte La Trappe Brouwerij Koningshoeven, 5,5% alc.

Lichte tarwezuren met kruidige toets van koriander en kardemon die het aroma bepalen. Kokkels en Kippekontjes, de combinatie op zich verrast positief. Pittigheid van de Madame Jeanette peper wordt eerst een beetje gelift mede door de carbonisatie, maar wordt dan mooi geblust door het licht zurig karakter van dit zeer mooi vol witbier met een subtiele zoetheid. Dit zoet mondgevoel gaat hand in hand mooi met het zoete van de pompoen.
De kleine portie van dit gerecht is bepalend voor het slagen van de combinatie. Indien de hoeveelheid groter was, dan had de Witte La Trappe het niet overleefd.

Kippenlevers, eendenlevermousse, gekonfijt fruit,
cashewnoten, gebakken broodcrumble

Brouwerij De Poes, de Poes 8% alc.


Dit blond ongefilterd bier met stevige kruidentoets, zoethout en lichte citrus in de geur. Een mooie fruitige zoetheid in bier en gerecht, die dan het vette gerecht voldoende in balans brengt. Volop genieten van dit stevige blonde bier!

Varkensnek, Buikspek, bruine bonen, linzen,
gepofte granen, inktvis carbonara,
krokante kool en eikenwier

Dochter Van de Korenaar – Sans Pardon 11 % alc.


Aroma van zwarte chocolade. Bij de smaak denk je aan koffie, espresso, leder, zwarte chocolade, umami en zoute drop. Dit op kamertemperatuur gepresenteerde bier, moet het hebben van zijn volle aroma. De bittere tonen vind je terug in de bonen, linzen, granen. De bereiding van het spek op de Green Egg geven de gebrandheid van dit bier een extra boost. Iets voor liefhebbers… een verassend idee dat ook aantoont dat hoeveelheid bier niet te groot moet zijn om het gewenste resultaat te ervaren.

bierista-veerle-004

Chocoladetaart, vanille, tonkabonen,
karamel, gebrande hazelnoot, whisky

Brouwerij Van Den Bossche, Buffalo Grand Cru 9% alc.

Een afsluiter met een grote A. Bravoure alom. Wie dit niet weet te appreciëren moet er maar mee stoppen. Deze Barley wine doet het toch maar. Geweldige smaakintensiteit van volmout, koffie, elegante eik-vatlagering (Bourbon) die ook bepalend is voor dat noodzakelijk zuurtje bij deze smaakbom van chocolade…

bierista-veerle-002 bierista-veerle-003