Veel nieuwtjes op bierfestival in Purmerend

30 januari 2017 om 22:14

Zondag was ik aanwezig bij de zesde editie van het bierfestival in café Aad de Wolf in Purmerend. Dit doorgaans gezellige knusse festival is een samenwerking tussen het café en SNAB Bierbrouwers. Er was dit jaar ruimte voor zeven Noord-Hollandse brouwerijen. Texelse, De Monnick, het Uiltje, De Lepelaer, Dampegheest, Brouwerij Hoop en S.N.A.B hebben allen een eigen stand met meerdere bieren op tap en fles. 

door Wolter Jonkman

Ik heb me voorgenomen om naar aanleiding van dit festival ook direct mijn eerste stukje voor Bierista te schrijven. Het plan is om, naast het proeven van een aantal (hopelijk) lekkere bieren, bij alle brouwers een scoop of in ieder geval een leuk nieuwtje voor het komende jaar kan lospeuteren. 


De Monnick

Ik begin mijn zoektocht naar nieuwtjes bij brouwerij de Monnick. In 2015 is deze brouwerij opgericht in Monnickendam door Hans U. de Jong. Hij leidt met veel passie zijn brouwerij en heeft inmiddels een drietal bieren vast in het assortiment die hij zelf brouwt in de ketels van brouwerij ‘t Vølen in Volendam. 
Onder het genot van ‘de Roode Vos’ kreeg ik van Hans te horen dat er medio april/mei van dit jaar een nieuw bier kan worden verwacht. Op zich niet echt een spectaculair nieuwsfeit voor een gemiddelde brouwerij.

In dit geval denk ik echter dat brouwerij de Monnick een bijzonder interessante keuze heeft gemaakt. De voorbereidingen voor het brouwen van dit bier zijn al enkele maanden aan de gang en op 1 februari wordt de eerste grote batch ‘Toast Ale’ gebrouwen. Het betreft een biertype dat ik persoonlijk nog niet commercieel ben tegen gekomen. Onlangs heb ik het geluk gehad om al kennis te maken met één van de proefbrouwsels van dit bier. Na het proeven hiervan waren er onder de aanwezigen meerdere die er direct serieus over dachten om ook iets met brood in hun brouwsel te gaan doen. De Monnick zou dus wel eens kunnen gaan zorgen voor een nieuwe trend in het craft bier landschap.


Brouwerij Hoop

De volgende stand is van Brouwerij Hoop. Qua brouwerij een jonge telg onder de Noord-Hollandse brouwers maar wel één waar een behoorlijke brok aan ervaring over de werkvloer rond loopt. In de regio gonst het van de verhalen over deze brouwerij en de mooie installatie die er te bewonderen is. Ik ben er zelf nog niet geweest maar ga er op korte termijn toch zeker snel eens langs. Voor nu proef ik het bier de Kaper (GB IPA). 
Wat betreft een nieuwtje is weinig te melden. De brouwerij bestaat nog relatief kort en is voor dit moment het nieuws voor 2017. In de brouwerij wordt een aantal bieren onder de naam Hoop gebrouwen en ook de bieren van Breugem komen hier uit de ketels. Het is de bedoeling dat er onder de naam Hoop in het komend jaar nog een aantal bieren bij gaan komen. Waaronder waarschijnlijk ook specials maar heel concreet is er nu nog niets te melden. De toekomst zal het ons leren.

De Lepelaer

 Bij de stand van Brouwerij de Lepelaer tref ik Sjaak van der Lee. Ik bestel een Spelt tripel. 
Sjaak is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het eigenhandig opbouwen van de eigen micro-brouwerij in Oudesluis. De bieren van de Lepelaer worden tegenwoordig naast de ketels van de Proefbrouwerij in Lochristi ook in Oudesluis gemaakt. Momenteel lukt het daar om op brouwdagen drie batches van ongeveer 150 liter te brouwen. 
Een plan van Sjaak voor komend jaar is om iets te gaan doen met het lageren op hout. Hoe en wat kon nog niet worden verteld maar in de loop van het jaar valt er zeker iets te verwachten op dit vlak. 
Dampegheest

 Onder het genot van een Winterwit van Brouwerij Dampegheest vraag ik ook aan brouwer Kees Koot of er noemenswaardige dingen gaan gebeuren komend jaar.
Het is druk bij deze brouwerij en er wordt de afgelopen tijd veel gebrouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Tevens wordt er flink aan de weg getimmerd en komt het bier op steeds meer plaatsen in Nederland terecht.


Het nieuwtje voor Dampegheest is dat er sinds enkele maanden op paar honderd meter van de brouwerij ook een proeflokaal is geopend. Dit proeflokaal gaat volledig om speciaalbier. De huidige bieren van Dampegheest zelf worden er geschonken maar zij proberen ook bijzondere andere bieren te bemachtigen die daar zullen worden geschonken. Het proeflokaal is elke derde zondag van de maand open van 15.00 tot 20.00 uur.
Texelse Brouwerij

Ik ga er van uit dat deze brouwerij weinig toelichting behoeft en de meeste mensen bekend zijn met deze brouwerij van Texelse bodem. 
Met een Noorderwiend in het glas kan ik bij deze brouwer uiteindelijk ook mijn vraag stellen. Inhoudelijk kan er weinig vermeld worden maar bij de Texelse brouwerij gaat het in 2017 over het openen van een tweede brouwerij. Of de uiteindelijke realisatie dit jaar of 2018 zal worden is nog niet bekend.
Ook bij deze brouwerij is het dus de moeite waard om ze komend jaar goed in de gaten te gaan houden want de ontwikkeling staat verre van stil.
Het Uiltje


De afgelopen jaren is het Uiltje een vaste waarde op dit festival. Ook deze keer aanwezig met behoorlijk wat verschillende bieren op de tap en voor ieder wat wils.
 Het duurt even voor ik een keuze heb kunnen maken maar uiteindelijk beland de Beta02, dubbele stout met gember en chilipepers, in mijn glas. 
De mannen achter de stand hebben veel te melden als ik mijn vraag aan hen stel. Uiltje staat erom bekend dat er altijd iets gebeurt dus is het niet iets nieuws dat er veel te melden is. Uit alle input zijn er twee punten die ik jullie niet wil onthouden. 
Over een paar weken komt het resultaat van een collab met Pohjala op de markt. Een paar weken geleden hebben zij een imperial black lager met rood fruit gebrouwen. De gebruikte hoppen zijn Equinox en Mosaic.

Tevens wordt er gewerkt aan een ge-eisbockte IPA die een percentage zal hebben van rond de 21%. 
Het is wel eens moeilijk om de ontwikkelingen bij brouwerij het Uiltje in de gaten te houden maar deze twee ontwikkelingen ga ik proberen niet te missen. 
SNABSNAB heeft vanmiddag een primeur. Rond een uur of vier werd “Eau de Bière” gelanceerd. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om dit destillaat te komen proeven.
Tussen de drukte door, want druk is het inmiddels geworden, krijg ik te horen dat SNAB ook niet stil zit. Zaterdag 4 februari staat er een collab op het programma met brouwerij het Uiltje. In Haarlem gaat een bier gebrouwen worden waar nu verder niets over kan worden verteld. Om de tip van de sluier een klein beetje op te lichten hoor ik dat de lancering op St Patrick’s Day zal zijn. Op 17 maart zullen we het dus allemaal weten.
Tot slot kan ik alleen maar zeggen dat mijn gevoel bij dit festival wederom is bevestigd. Lekker knus, veel gezelligheid, druk (maar niet te), fijne brouwers, mooie bieren en strak georganiseerd. Volgend jaar wat mij betreft weer.