Utopias mag in 12 Amerikaanse staten niet eens verkocht worden!

9 november 2017 om 08:00

Dat onze bierwereld bol staat van bijzondere bieren weten we maar al te goed. Maar een bier dat zo sterk is dat hij in 12 Amerikaanse staten niet eens verkocht mag worden, daar willen we meer over weten! We vertellen je graag meer over de Samuel Adams Utopias.

Door Frouke van Loo

Barley Wine

Samuel Adams Utopias van de Boston Beer Company is gerijpt op houten vaten en wordt qua smaak vergeleken met een goede port of cognac. Tonen van donker fruit, subtiele zoetheid en een diepe, rijke en moutige zachtheid kenmerken deze Barley Wine. Maar… Het bier staat vooral bekend om zijn alcoholpercentage. Met 28% alcohol behoort hij tot de sterkere speciaalbieren ter wereld en zou hij in Nederland ook zeker niet in supermarkten verkocht mogen worden. Maar in Amerika is het in 12 staten zelfs strikt verboden dit bier te verkopen!

Flink prijsje

Kom je het bier tegen in een Amerikaanse staat waar hij wel verkocht mag worden, moet je een flinke portefeuille op zak hebben. Voor een fles van 750 ml betaal je op zijn minst zo’n 200 dollar. Ookal is het prijskaartje van dit bier wat hoog, hij scoort ontzettend goed bij de bierkenners en liefhebbers. Die 13.000 flessen zullen dan ook zonder al te veel moeite stuk voor stuk verkocht worden. Daarbij zijn de eerste flessen Utopias die uitkomen in handen van de medewerkers van Samuel Adams. Sinds de eerste oplage komt ieder nummer van een fles overeen met wanneer een werknemer aangenomen is. Zo is eigenaar en brouwer Jim Koch altijd nummer één en brouwer Dean Gianocostas nummer twee.

Hoge alcoholpercentage

In 1999 begon de brouwerij met het brouwen van ‘Millenium’. Dit bier had ook al een hoog alcoholpercentage van maar liefst 21% alcohol. In 2002 was het tijd een nog sterker bier te brouwen en begon Boston Beer Company met het brouwen van Samuel Adams Utopias. Utopias bestaat uit een mix van diverse gerijpte bieren waarvan sommige zelfs tot 24 jaar in houten vaten hebben gerijpt. Sinds het begin is de traditie gegroeid het bier ieder jaar weer sterker maken. De 10-jarige jubileumsbatch is tot nu toe het sterkst.

Sam Adams UtopiasUtopias 2017

De brouwers hebben het 2017 exemplaar, 28%, van de Utopias uiteraard ook gebrouwen met op houten vaten gerijpte bieren, waarvan één een 24 jaar oude bock is en de ander een 17 jaar oude Millenium. Voeg daar nog een aantal andere houtgerijpte bieren aan toe en er staat weer een nieuw smaakpalet klaar. Nadat de smaak vastgesteld was hebben de brouwers een deel van de 2017 Utopias in Moscat vaten gelegen, deze vaten staan bekend om hun rokerige karakter en voegen dus weer een extra dimensie aan deze oplage toe!