Uitreiking eerste flessen Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

18 april 2017 om 20:57

Als echte biergekken hebben wij vorig jaar direct gereageerd op de melding van Hertog Jan om in te schrijven op de speciale versies van Grand Prestige Vatgerijpt. Al maanden hadden we onze certificaten in huis, maar de bieren bleven nog uit. Eind maart kregen we het bericht dat ze niet op de afgesproken datum geleverd konden worden. Om dat goed te maken werden we uitgenodigd om op tweede paasdag, onze flessen persoonlijk in ontvangst te komen nemen bij Hertog Jan in Arcen. Dat alles met een hapje, drankje en een rondleiding. Zoiets laten wij ons geen twee keer zeggen.

door Monique Biben

En dan is het zover. Het is 17 april, 10 uur. Op naar Arcen! Een tocht van ruim 120 km, maar dat mag de pret niet drukken. Als we bij Hertog Jan aankomen worden we al opgewacht. Een vriendelijke dame vraagt: ‘Komt u voor het event?’ Dat belooft wat. Zo te zien is er flink uitgepakt. Er zijn tenten opgezet en er is heel wat personeel op de been. Af en toe rent er zelfs eentje.

Smaakwielen

Om 12 uur begint de eerste rondleiding. We hebben een map meegekregen met vier smaakwielen, om onze notities op te schrijven en een certificaat waarmee we aan het eind tot echte Vatgerijptkenners worden gekroond. Voordat we de kelder ingaan, naar daar waar het allemaal begon, krijgen we een koffiebekertje met Grand Prestige 2016 in ons hand gedrukt. In een productiebedrijf mag niet geschonken worden in glas. Ondanks dat, kan ik me geen beter begin bedenken.

Geschiedenis Hertog Jan Vatgerijpt

De geschiedenis van Hertog Jan Vatgerijpt wordt ons verteld door Hay. In de kelder liggen de flessen Grand Prestige te rijpen, naar een oud recept met vier verschillende mouten. Voor het eerst gebrouwen in 1980. Dit zware bier van 10% alcohol, is koper van kleur en ruikt naar gebrande mout. Het is fruitig, kruidig, met een aangenaam bitter vleugje zoet. In de loop van de tijd gaat de smaak naar portwijn.

Overstromingen

Tijdens de Maasoverstromingen van 1993 tot 1995 zijn de kelder en de kruipruimte van Hertog Jan onder water komen te staan. Toen het water was weggetrokken is de kelder op het oog leeggemaakt. Toen Hertog Jan in 2001 de rondleidingen professionaliseerde, ging brouwmeester Gerard op zoek naar een nieuwe verbindingsweg tussen de bottelarij en de winkel en uitgang. De kruipruimte kwam weer in beeld. Daar zag hij boven de modder flessen uitsteken. Deze oude Grand Prestige bleek er nog helder uit te zien, maar had verrassend genoeg een mooie geur en een prachtige smaak. Het kroonjuweel van Hertog Jan was geboren.

Een aantal jaar geleden is het onderzoek gestart om Grand Prestige te laten rijpen op eikenhouten vaten. Rondleider Thijs vertelt hierover. In 2014 heeft de Grand Prestige de gouden medaille gewonnen tijdens de World Beer Cup. Daar heeft Hertog Jan kennisgemaakt met Goose Island, die hun bieren lageren op houten vaten. Daaruit is een mooie samenwerking voortgekomen. Iets wat nooit gebeurt, is gebeurd. Hertog Jan heeft zijn recepten vrijgegeven en de 25-jarige kennis van Goose Island is meegenomen naar Nederland, waarna de Grand Prestige Vatgerijpt is ontstaan.

Vatenboer

De volgende uitleg krijgen we van Luc, ook wel ‘vatenboer’ genoemd. Hij vertelt over unieke, zelfontworpen vatenvuller van Grand Prestige ongefilterd. Vaten vullen gebeurt meestal met de hand. Het risico van oxidatie en fermentatie door zuurstof is daarbij een groot risico. Dit speciale vat wordt eerst gespoeld met koolzuur, wat het zuurstof uit het vat verdrijft. Daarna wordt het vat langzaam gevuld met koud bier, totdat het overloopt. Als het vat vol is kan het daarna nog uitzetten als de temperatuur omhoog gaat. De gebruikte vaten komen uit de cognac- en portstreek, uit Portugal van 300 liter en de bourbonvaten van 250 liter uit Amerika. Bourbonvaten worden eerst met vuur uitgebrand. Dit geeft een lichte rooksmaak aan het bier. Doordat bij dit proces veel koolstof vrijkomt, moet dat bier extra gefilterd worden.

Arvid Bergström

Na deze interessante rondleiding is het dan tijd om de bieren te gaan proeven.
Het eerste bier, de Hertog Jan Vatgerijpt Port wordt ons geschonken door internationaal biersommelier en Bierista, Arvid Bergström. Een prachtig goudbruin bier met volle geuren en smaken van honing, vanille, krenten, pruimen, kruidnagel. In de afdronk proef ik zelfs kokos.
Hierna gaan we naar de proeftent om de andere drie bieren te proberen. Ons volgende bier is Hertog Jan Vatgerijpt Cognac V.S.O.P. Weer zo’n mooi bier. Bruin tot robijn van kleur. De cognac komt duidelijk naar voren. Druiven, pruimen en krenten, vanille en karamel. Het bier blijft hangen in het glas en in je mond.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon

Bier nummer drie is de Hertog Jan Vatgerijpt Goose Island. Mokkabruin van kleur en weer hele ander geuren en smaken dan de bieren hiervoor. De geur is romig. Met een smaak van abrikozen, stroop en mokka. Ook dit bier is mondklevend en heeft een mooie afdronk.
Het laatste bier is de Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon. Een roodbruin bier met tonen van kersen, vanille, honing en karamel. Volgens mij een goede combi met blauwschimmelkaas.

In de proeftent is het inmiddels een drukte van belang. Met onze gekregen muntjes kunnen we nog een paar heerlijke versnaperingen halen, zoals een hamburger, spareribs of een lekker bier. Alles van de grill wordt nog eens extra ingesmeerd met Hertog Jan Grand Prestige en dat is te proeven!

Grootste proeverij van Nederland

Aan alle leuke dingen komt een eind en voor vandaag is dat het logistieke deel: Het ophalen van onze flessen, met de speciale glazen. Bij iedere soort een eigen glas. Als extra gadget krijgen we er zelfs een stuk van een vat bij. Ja hoor! Het ruikt echt nog naar bier. Verzadigd en voldaan vertrekken we weer richting huis…. En nou maar hopen dat wij onze opgedane proefkennis goed kunnen gebruiken op 30 april, tijdens de grootste online proeverij van Nederland.