Uitreiking Bierista bierdiploma’s bij Grolsch een groot succes!

17 april 2018 om 17:00

Maandagavond 16 april: vol verwachting stappen de eerste geslaagden van de Bierista Bieropleiding de Swingtop Bar van de Grolsch bierbrouwerij in Enschede binnen. Wat kunnen zij verwachten van dit eerste Bierista evenement?

Grolsch bierbrouwerij

Arriveren bij de Grolsch brouwerij in Enschede is al een ervaring op zich. Wanneer je op de snelweg rijdt doemen de grote tanks aan het begin van het terrein op nog voordat je door hebt dat je je bestemming hebt bereikt. Ruim 29.000 hectare aan biergeweld direct langs de A35, bierliefhebber of niet, je bent direct onder de indruk.

De eerste geslaagden van de Bierista Bieropleiding zijn uitgenodigd om deze avond hun Bierista Bierdiploma uitgereikt te krijgen uit handen van brouwmeester Marc Janssen en Alain Schepers, oprichter van Bierista.nl. Dat er een leuk programma voor hen klaarstond wisten zij wel, maar verder was het nog gissen. Nadat iedereen binnen was, was er een warm welkom van de teams Bierista en Grolsch, met een hapje en een verkwikkend drankje om daarna fris van start te kunnen met de rondleiding door de, zeg maar gerust immens, grote brouwerij.

Passie en plezier

Wim Gude neemt de groep mee om vol passie en liefde voor ‘zijn’ bedrijf te laten zien wat er zich binnen de muren van de brouwerij afspeelt. Bij het passeren van de brouwketels zie je de gezichten van de Bierista’s al snel oplichten. Passie en plezier komen hier samen, want wat is nu een betere plek om je zojuist opgedane kennis aan een test te onderleggen dan een bierbrouwerij?! Je ziet de radartjes van alle Bierista’s op scherp staan wanneer Wim hen meeneemt door het brouwproces.

Helemaal leuk wordt het wanneer brouwmeester Marc Janssen de deuren van zijn speeltuin, de Proefbrouwerij, opent. Het is bijna dringen voor en plekje om zo dicht mogelijk bij de kern te kunnen meeluisteren en een glimp van de ontwikkelingen bij Grolsch te kunnen vangen. Vol enthousiasme vertelt Marc over zijn ervaringen bij Grolsch en hoe hij gekomen is waar hij nu staat. De groep hangt aan zijn lippen, of is iedereen vooral dorstig geworden van al die smakelijk informatie?

Het icoon, de beugelfles

Na de Proefbrouwerij, een kleine brouwerij in de grote brouwerij, passeren we de spoellijnen, vullijnen, etiketmachines en het magazijn om uiteindelijk bij het gedeelte aan te komen waar de iconische beugelflessen van Grolsch worden verwerkt.  Helaas staat de band even stil door een kleine storing, maar het aantal rode ringen, witte doppen en rollen staaldraad geven een imposante indruk. Wist je dat er per dag ruim 30 kilometer staaldraad wordt gebruikt om de beugelfles te kunnen laten poppen zoals hij al jaren doet? De productie van deze beugelflessen mag dan duurder zijn dan de pijpjes, Grolsch denkt er niet aan om hier mee te stoppen. Wereldwijd is de Grolsch beugelfles de nummer twee als het gaat om bekende merkflessen. Alleen de Coca Cola-fles gaat hen nog voor op de lijst. Geen haar die er dus maar aan denkt om voor alleen nog maar goedkopere productie te gaan, dat is nou juist het karakter van Grolsch.

Grolsch Proeverij

We lopen terug naar de Swingtop bar om de diploma’s uit te reiken en daarna te genieten van een bierproeverij van de brouwmeester himself. Marc heeft een aantal mooie bieren voor ons klaarstaan, waaronder een bier dat ’s middags vers uit de tank is afgevuld en nog niet eens het daadwerkelijke eindproduct is. Bierista’s zijn natuurlijk het perfecte publiek om feedback op een nieuw bier van te krijgen! We beginnen de proeverij met de nieuwste parel uit de Grolsch, de Grolsch Session IPA. Dit frisse bier van 3,5% laat de Bierista’s al snel glimlachen. Laag in alcohol en toch heel smaakvol, beter kan bijna niet!

Grolsch Dubbel

Daarna wordt de Grolsch Dubbel uit de Proeverij-reeks ingeschonken. Deze Belgische Dubbel is speciaal gebrouwen voor de viering van de Slag Om Groenlo, een driedaags evenement in de omgeving waarbij de Slag om Groenlo nog eens wordt nagespeeld. Een mooi volmondig bier waar donkere suiker en Belgische abdijgist voor is gebruikt. Ook dit bier laat de harten van de Bierista’s sneller kloppen. Wel komt de vraag nog voorbij waarom Marc ervoor gekozen heeft dit bier zo licht te houden. Het antwoord daarop laat hij in het midden: “Dat vroeg één van de directieleden ook – Why so light Marc? – maar ja, zo is hij nu eenmaal geworden en aan de smaak wilde ik niets meer veranderen”.

Bier met sinaasappel

Grolsch succes nieuwAls laatste worden de glazen gevuld met een bier dat Marc ’s middags vers uit de tank heeft afgevuld. Eigenlijk mocht dit bier van 5,5% nog niet geproefd worden maar om een verse groep Bierista’s kon zelfs de directie van Grolsch niet heen. Het perfecte publiek natuurlijk om eens te peilen hoe dit bier zal vallen. Het bier is nu nog ontzettend troebel en heeft ruikt erg fruitig. Niet gek ook, er is namelijk puree van sinaasappelen (met schil en al) toegevoegd toen de IPA bijna uitgegist was. In het brouwsel is er gebruik gemaakt van Mandarina Bavariahop, je kunt je dus wel voorstellen dat de smaak en geur je al direct aan sinaasappelen deed denken. Maar ook marmelade werd door de Bierista’s opgemerkt. Toen er werd gevraagd wat het bier nu precies was, antwoordde de brouwer met Twentse nuchterheid: “Een Orange Infused IPA, of hoe we in Nederland zeggen: bier met sinaasappel. Proost!”

Bierista’s aan het woord

We kunnen spreken van een groots succes! Blije gezichten en hoop nieuwe vriendschappen onder de Bierista’s. Dat smaakt naar meer! Ben je benieuwd hoe de eerste lichting Bierista’s onze online bieropleiding hebben ervaren? In deze video waarin we terugkijken op de geslaagde avond in de Grolsch Bierbrouwerij vertellen zij het je zelf! Aanmelden voor de Bierista Bieropleiding doe je hier!