Twentse Bierbrouwerij vijf jaar onderweg met niet te moeilijke bieren

2 april 2016 om 11:58

Bij toeval kwam ik deze week terecht bij de Twentse Bierbrouwerij. Samen met een bierrelatie woonachtige in het zuiden des lands wilde ik wat hoppige zaken bespreken. Twente bleek centraal te liggen op onze routes en dus kozen we de Twentse Bierbrouwerij als locatie om wat te eten, te drinken en natuurlijk te bespreken.

De Twentse Bierbrouwerij bestaat binnenkort vijf jaar. Het is gevestigd op het Hazemeijer-complex middenin in Hengelo. Goed toegankelijk vanaf het station en je kunt de auto er letterlijk voor de deur parkeren. Kom je binnen, dan beland je onmiddellijk in een andere wereld. Het donkere, sfeervolle interieur brengt je gelijk in een andere stemming. Dit proeflokaal heeft wat industrieels, wat ruws of rauws, maar toch is alles af. Er is veel geïnvesteerd in kwaliteit. Dat zie je duidelijk aan het interieur en meubilair.

Twents witbier

Eenmaal gesetteld aan tafel krijgen we de vraag wat we willen drinken. We gaan voor het Twents witbier, gebrouwen met Twentse granen. Het blijkt een perfecte starter. Zeer fris, fruitig en erg goed doordrinkbaar, mede dankzij de toevoeging van sinaasappelschillen en koriander. De laatste teug vraagt gelijk om een volgende slok. Binnen no-time is de stevige glazen pul leeg.

Bierbostel brood

Het voorgerecht laten we voor wat het is. Het is al best laat. De spareribs lachen ons vanaf de kaart toe. Dat doet ook de steak. Nee, we doen de spareribs. De bediening is vriendelijk en houdt ons van een afstandje in de gaten. We krijgen een plankje geserveerd met krakend vers brood van bierbostel. Eigenlijk zonde om de knofloksaus er op te smeren. Wat een heerlijk smaak vol brood is dit!

Twentse Oerpils

De spareribs komen snel en zien er verrukkelijk uit. We bestellen een Twentse Oerpils. Opnieuw een goede keus. Een mooi smaakvol ondergistend, ongefilterd, ongepasteuriseerd bier met een romige schuimkraag, die het lang volhoudt. Dit bier, gebrouwen naar een aloud Tsjechisch recept heeft 5,5% alc. Ik heb in mijn leven heel wat spareribs gegeten. Die van de Twentse Bierbrouwerij zijn absoluut een reden om nog eens terug te gaan. Goed gekruid, goed gegaard en prachtig vlees. Heerlijk! Als het bord en het glas leeg is, krijgen we de vraag of we nog meer spareribs willen. Ondanks dat ik toch best een grote eter ben, bedank ik. Het was uitstekend zo.

Frank Hendriks

Inmiddels is Frank Hendriks aangeschoven. Hij is de eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij. Vol trots vertelt hij over zijn bedrijf en zijn bieren. “De bieren van de Twentse Bierbrouwerij zijn doordrinkbare bieren, die ik zelf vind. Mijn eigen smaak speelt een grote rol bij de receptuur van de bieren. Daarnaast wil ik een brede groep bierliefhebbers bereiken. Heel mooie, maar ingewikkelde bieren met extreme smaken zal ik niet gauw gaan brouwen. Ik kies heel nadrukkelijk mijn eigen weg.”

Frank geeft regelmatig proeverijen. “Ik weet dat de echte beergeeks mijn bieren niet spannend genoeg vinden. Deze doorgewinterde bierkenners willen liever extremere smaken. Tijdens proeverijen serveer ik ook wel eens die pittige,z eer uitgesproken smaken. Als ik dan zie dat de glazen met mijn bier leeg gaan en die andere bieren vrijwel onaangeroerd blijven, is dat voor mij een bevestiging dat ik goed bezig ben.”

Eerste lustrum

De Twentse Bierbrouwerij viert binnenkort haar eerste lustrum. “We zijn flink gegroeid. Zeker de laatste tijd gaat het erg hard. Binnenkort liggen onze bieren ook overal in de Twentse supermarkten en voor het Twentse rosebier is zelfs buitenlandse belangstelling.”

Twents rosébier

Het Twents rosebier? We zijn toe aan een toetje en we besluiten dit bier als toetje te nemen. Dit willen we wel eens proeven. Als het bier geserveerd wordt, komt de geur van fruit je al tegemoet. Wauw, aroma’s van zongegrijpte amarenen, frambozen, bosbessen. Een grote fruitsensatie zonder plakkerige zoetheid, die je op basis van de geur misschien zou verwachten.

Rosébier ijs

Ongevraagd doe ik Frank een tip aan de hand. “Je zou hier ijs van moeten maken. Dat kun je mooi samen serveren!”. De eigenaar wenkt de bediening, fluistert de jongeman wat in zijn oor en binnen de kortste keren zitten we achter en sorbet met … ijs van Twents rosebier, een bolletje van de Twentse radler en van het Twentse witbier. Ondanks dat ik geen toetjesman ben moet ik toegeven. Dit is een echt een feest. “Over het Radler-ijs ben ik nog niet helemaal tevreden”, zegt vraagt in mijn ogen overdreven kritisch. “Ik maak het recept nog iets verfrissender.”

Samenwerken

Frank Hendriks vertelt gepassioneerd over de smaken en de recepturen van zijn bieren, brood en ijs. “Ik vind het mooi om veel met smaak bezig te zijn en om samen te werken met andere ondernemers. Of het nu gaat om de bakker of om evenementenorganisaties, die bieren van de Twentse tappen, ik vind het mooi om samen dingen te bereiken.”

Goed toeven

Na een mooie avond met boeiende gesprekken is het tijd om voldaan naar huis te gaan. De Twentse Bierbrouwerij is de moeite meer dan waard. Het eten is er prima, de bieren toegankelijk en doordrinkbaar en de ambiance is er geweldig. Als de zon schijnt komen we er zeker nog eens terug om te testen of het op het terras net zo goed toeven is als binnen in het proeflokaal.

Twentse Bierbrouwerij, Tuindorpstraat 61, Hengelo (Ov.). 

Dit artikel is geschreven door Alain Schepers op basis van zijn eigen ervaring. Voor dit artikel is niet betaald.