Twents Biergangendiner brengt brouwer en chef aan tafel

28 mei 2016 om 20:11

Hoe smaakt de combinatie van Twents witbier met lichtgerookte Schotse zalm met salade van scheermessen in een vinagraitte van Twents Wit geserveerd met een beurre blanc van Twents Wit. Dit is slechts één van de vele bier-spijscombinaties die Bierista deze week kreeg voorgeschoteld. Ja, het was weer een avondje stevig overwerken in De Lutte.

Twente aan het speciaalbier

In Twente staat speciaalbier inmiddels op de kaart. Er zijn diverse brouwerijen, zoals de Twentse Brouwerij, Brouwerij Eanske, Pochpoater, Berghoeve, Othmar, Rigters en Yellow Moon, die mooie en verrassende bieren brouwen. Al die Twentse brouwerijen hebben één enorm grote fan. Bert Kuperus steekt met zijn enthousiasme iedereen aan met het biervirus. Dat overkwam ook chef-kok Ben Schulte van restaurant Het Ros van Twente. Na een ontmoeting met Bert Kuperus zette hij de wijn een tijdlang in de kelder en ging in de keuken aan de slag met speciaalbier; met de bieren van de Twentse Bierbrouwerij. Dat resulteerde in een bier-spijsmenu dat de talentvolle jonge chef afgelopen week aan bierminnend Twente presenteerde.

Twentse Bierbrouwerij

Frank Hendriks begon in 2007 met de Twentse Bierbrouwerij. Zijn ambitie is uit te groeien tot een grote bierbrouwerij, liefst met een omvang net een paar hectoliter groter dan buurman Grolsch. Inmiddels begint zijn bierimperium behoorlijke vormen aan te nemen en is het ‘bier van de Twentse’ in grote delen van Oost-Nederland ingeburgerd. Onlangs nog zette Frank stappen op het landelijke podium met zijn lancering van Twents Iced Beer, nu al een zomerhit op het strand en op het terras.

Chef-kok Ben Schulte

Chef-kok Ben Schulte en brouwer en smaak-expert Frank Hendriks hebben de afgelopen weken heel wat uurtjes samen in de keuken doorgebracht. Koken, proeven, totdat uiteindelijk alle partijen tevreden waren. Toen konden de gasten worden uitgenodigd om te komen proeven in het schitterend gelegen restaurant Het Ros van Twente.

Biergangen diner Ros van Twente

Gekonfijte eendenbout – Biergangen diner Ros van Twente

Twentse Oerpils

De circa vijftig gasten werden buiten op het terras onthaald met een sorbet van tomaat en basilicum in Twents Oerpils. Het aperitief werd geserveerd in een champagneflute. De beproefde combinatie van tomaat en basilicum zorgde samen met het smaakvolle oerpils voor een verfrissende entree, waarbij de smaken uit het ijs de bitterheid uit het bier naar boven haalden.

Gekonfijte eendenbout

Een amuse volgde. Een bavarois van Shiitakes met gedroogde prosciuto dit Parma. Een zowel tongstrelend als oogstrelend gerechtje. Aan tafel  in het restaurant wachtte een kleurrijk gerecht. De terrine van gekonfijte eendenbout met een lollie van eendenlever in gelei van Twents Rosé en zoete bospeen crème werd geserveerd met het Twentse Rosé-bier. De chef heeft de bijpassende bieren ook allen verwerkt in zijn gerechten. Dat zorgt al voor een band tussen gerecht en bier. De frisse smaak van zongerijpte amarenen en het koolzuur hadden voldoende power om tegenwicht te bieden aan dit gerecht met de nodige vetten. Het zomerse bier en het vlees hielden elkaar mooi in balans, zonder elkaar echt op te tillen naar hogere dimensies.

Biergangen diner Ros van Twente

Licht gerookte Schotse zalm – Biergangen diner Ros van Twente

Schotse zalm

Meest gewaagde combinatie van de avond was zonder meer het Twents witbier met de lichtgerookte Schotse zalm met salade van scheermessen in een vinagraitte van Twents Wit geserveerd met een beurre blanc. De zalm was subliem, perfect gaar en heerlijk in combinatie met de salade van scheermessen. Het verfrissende Twentse witbier, een topper in het assortiment van de Twentse, had moeite om mee te komen met zalm. Samen met de frisse salade van de scheermessen werd de waanzinnige en uitbundige zalm toch ietwat beteugeld.

Biergangen diner Ros van Twente

Kalfswang met rose gebraden biefstik – Biergangen diner Ros van Twente

Kalfswang in Twentse Honing Tripel

Ook bij het hoofdgerecht heeft Ben Schulte het bier gebruikt in het gerecht. Hij gaarde een kalfswang en rose gebraden biefstuk van het Black Angus-rund in de Twentse Honing Tripel en deed daarbij een jus eveneens van Twents Honing Tripel. De gasten aan tafel werden al aangenaam verrast door de smaak van alleen het bier. De tripel met honing in de hoofdrol werd lyrisch ontvangen. Dat gold ook voor het gerecht. Deze bier-spijs-combinatie was raak, mede dankzij de zachtzoete honingtonen, die vele vrienden heeft.

Biergangen diner Ros van Twente

Bavarois van Twents Radler – Biergangen diner Ros van Twente

Twentse Radler

Het dessert was een bavarois van Twents Radler met in Twents Radler gemarineerde aardbeien en ijs van pure chocolade, kefir en Twents Amber. Een verrukkelijke afsluiting, die net als alle overige gerechten er prachtig uitzag. Alle gerechten verleidden de gasten alleen al door hun prachtige presentatie. De Twentse Radler, een eerlijke en smaakvolle variant op alle limonade-achtige pseudo-bieren, bood de nodige verfrissing na deze avond hard werken.

Bierconnaisseur

Gastheer en Twents Bierconnaisseur Bert Kuperus besloot de avond met een woord van dank aan de witte en de zwarte brigade en de eigenaren van Het Ros van Twente. Zij kregen een dikke pluim voor het pionierswerk dat zij deze avond hebben verricht. Ook chef-kok Ben Schulte kreeg een luid applaus. Met een biertje op het terras na afloop van deze mooie avond bezwoer hij dat hij zeker verder gaat op de ingeslagen bierweg.

Wij laten ons graag weer verrassen!