Twee jaar Craft & Draft en Uiltje Bar

19 februari 2017 om 19:28

Blijkbaar waren er een paar ondernemers twee jaar terug die door hadden dat craft beer een blijvertje zou zijn. Van Peter van der Arend wisten we dat al natuurlijk, die opende gewoon nóg een craft beer bar in Amsterdam en net een paar dagen eerder opende de Uiltje Bar in Haarlem. Die 2-jarige jubilea werden gevierd en dat zijn van die feestjes waarvoor ik graag uitgenodigd word.

Door Taco Zuidema

Met de drukte van de Mikkeller Bar Haarlem van vorige week nog in het achterhoofd toog ik iets eerder naar Haarlem afgelopen vrijdag. Een plaatsje aan de bar bemachtigen zou mooi zijn, hoewel daar ook de drukte zich zou manifesteren… Het viel echter alleszins mee. Er waren wat mensen voor een vrijmibo, er waren al wat feestgangers, maar druk was het niet. En dat zou het volgens barbaas Tjeb Kuiper ook niet worden. In ieder geval niet zo’n gekkenhuis als vorige week. Ik had dus alle rust om de anniversary Beers van de bar te proeven: de Mind Your Step Double Barrel Aged (17%), en de Mind Your Step ice-distilled met maple sirup (23%). Genoeg alcohol om de rest van de avond lekker rozig mee op de bank te hangen.

Filevorming voor de bar

De zaterdag was het wel een stuk voller (zag ik op verschillende social media). Allemaal Uilen die ingecheckt werden, felicitaties die over het net vlogen, foto’s van rijen mannen voor de bar: de exclusieve flessen die de Uiltje Bar beloofd had, zorgden voor filevorming. In de rij voor de Brewdog Hopshot, Firestone Walker Parabajava of Byzantine Vision van Bottle Logic. Toch nog die lekkere verjaardagsdrukte in de bar. En dan merkt opa dat ie toch wel wat ouder wordt. Eén feestje in het weekend is wel genoeg.

Twee jaar Craft & Draft

Dus terwijl in Haarlem zondag het feest rustig doorging, en in Amsterdam het partijtje voor het 2-jarig bestaan van Craft & Draft losbarstte, bleef ik het allemaal op een afstandje bekijken. Uiteraard had ook Craft & Draft speciaal anniversary bier op tap: Green Eagle District 5,5% Pale Ale, een collab gebrouwen met Uiltje Brewing Company. Dat zal net als de Big Fat Five, het jubileumbier wat Het Uiltje voor de Beertemple heeft gebrouwen, een blijvertje zijn. Net als die toffe craft beer bars, dat hadden jullie goed gezien!

Dat het in Haarlem tot in de laatste uurtjes gezellig was, blijkt wel uit het feit dat de bar maandag sloot om puin te ruimen. Ik vermoed dat het in Amsterdam ook een vroegertje is geworden, ondanks dat de wekker weer vroeg zou rinkelen. Het was een mooi feestweekend, tot volgend jaar!