Triporteur Basta is gebrouwen op basis van pasta en tomaten

14 februari 2018 om 08:00

De Belgische brouwerij BOM Brewery lanceert 14 februari een nieuw bier: Triporteur Basta. Proef van Italiaanse sferen met dit bier op basis van pasta en tomaten. Een echte Italian Pasta Ale!

Meer dan alleen brouwen

BOM Brewery uit het Belgische Roeselare is meer dan alleen een bierbrouwerij. BOM staat Belgische Originele Moutbakkerij. Vroeger was het heel normaal dat brouwers namelijk zelf voor hun mout zorgden en deze brouwerij doet dat nog steeds. Zij bakken zelf hun mout en kunnen daardoor snel en heel bijzondere moutsoorten creëren. De mouten vormen de basis van een geheime samenstelling van ingrediënten. Bert Van Hecke van BOM Brewery creëert daarmee voor ieder bier een eigen recept. Zoals bijvoorbeeld de bieren in de Triporteur reeks. In deze reeks van kwamen bieren uit zoals de eerste in de serie ‘Triporteur from Heaven‘ of ‘Triporteur from Hell‘ en ‘Triporteur Full Moon‘.

Huurbrouwerij

BOM bieren worden in ketels van andere brouwers en Bert deze traditie maar al te graag in leven. “Niet de ketels maken het bier, maar wel de moutbakker en de brouwer”, aldus de brouwer. Bert is begonnen als huisbrouwer en heeft het vak geleerd in de brouwerijen van Orval en Rodenbach. Daarna werd hij keldermeester bij brouwerij Boon en brouwmeester bij Sint-Bernardus. Gedurende twee jaar was hij zelfs officieel brouwmeester in een Chinese brouwerij vlakbij Shanghai. Innoveren en avontuur zit hem dan ook in het bloed. Een paar jaar geleden maakte BOMBrewery als eerste in Europa bier op basis van brood. En nu creëert de brouwer een totaal nieuwe bierstijl.

Basta met pasta

Het tiende bier in de Triporteur reeks is de Triporteur Basta. Deze IPA met het redelijk lage alcoholpercentage van 4,6% is gebrouwen met pasta uit Italië en Roeselare, smaakvolle Torpedino-tomaten en Cuzziol Olio Extra Vergine Di Olivia. De IPA is een parodie op de welbekende bierstijl India Pale Ale. IPA staat bij de Basta namelijk voor Italian Pasta Ala. Het is een mooi voorbeeld van hoe de brouwerij graag trendsettend in de biermarkt wilt zijn. Het idee voor de Basta ontstond aan tafel tijdens een diner met een Italiaanse importeur in Sicilië.

Die Triporteur Basta is lekker hoppig, maar past toch niet volledig in het hokje van de IPA-stijl door de gebruikte ingrediënten. De pasta is samen met de mout verwerkt, terwijl in de tomatensaus en de olijfolie de gisten werden gekweekt. Toch smaakt het bier niet sterk naar tomaten. Het is een zacht, licht bitter en sterk aromatisch hoppig blond bier geworden. Het bier wordt woensdag 14 februari gelanceerd in het Italiaanse Rimini en is vanaf 14 augustus op de Belgische markt verkrijgbaar.

[Afbeelding: sbr]