8x een Trappistje in een houten kistje!

2 september 2018 om 08:00

Als trappistenbrouwerij moet je in het bezit zijn van het ‘Authentic Trappist Product’ label, om de bieren uit de abdij ook daadwerkelijk trappistenbier te mogen noemen. De vereniging die zich hier mee bezig houdt is de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Ter ere van de lancering van de nieuwe website van deze vereniging, besloten de leden een kistje vol Trappisten samen te stellen!

1000 examplaren

En dat is best wel bijzonder te noemen! Ten eerste zijn er maar 1000 exemplaren verkrijgbaar. En ten tweede zitten er trappisten in het kistje waar je normaal gesproken speciaal voor naar de desbetreffende abdij moet afreizen. Dat geldt bijvoorbeeld voor bier van Westvleteren. De paters van de Sint-Sixtus abdij kwamen begin dit jaar nog in het nieuws doordat een supermarktketen hun bier voor een vrij hoge prijs in de winkel ging verkopen. En daar was geen toestemming voor gevraagd.

Beste bier ter wereld

De paters van Westvleteren hebben dit keer, op uitzondering, toestemming gegeven het bier ook buiten de muren van de abdij te verkopen. Het bier Westvleteren 12 wordt al jaren bestempeld als het beste bier ter wereld. Normaal gesproken moet je dan ook voor een kistje Westvleteren telefonisch reserveren, afreizen naar de abdij, aansluiten in de rij en dan zo snel mogelijk weer wegwezen. Je mag dan ook per auto maar twee kistjes bier meenemen.

Slim, want door een soort schaarste te creëren kan de prijs ook systematisch hoog worden gehouden. Al is dat niet direct de insteek. De paters zeggen zelf dat zij enkel bier brouwen om van te leven en ook om bepaalde investeringen te kunnen dragen. En zo hoort het ook in een trappistenbrouwerij! Volgens de IVT hebben de paters van Westvleteren hun medewerking verleend, omdat zij door middel van deze box meer informatie over Trappisten willen delen.

Kistje kopen

trappistje kistje

Afbeeldingen via IVT

Het kistje van €59,- bevat acht trappistenbieren, uiteraard allemaal met het felbegeerde ‘Authentic Trappist Product’ label. Bieren van Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Spencer, Westmalle, Westvleteren en Zundert. Het duurzaam ontwerp van het kistje is van milieuvriendelijk hout gemaakt, bedoeld om steeds weer aan te vullen, en vervaardigd door de beschutte werkplaats Stallbois.

Hier kun je de kistjes kopen: Westvleteren – café De Vrede, Orval – Abdijwinkel, Chimay – Auberge du Poteaupré, Achel en Westmalle – café Trappist. En wees er dus snel bij, want op=op!

Meer weten over Trappistenbier? Hier vertellen we je wat het verschil is tussen trappist- en abdijbier!