Traais Tripeltje van Brouwerij Puzzelaer is een goed idee!

6 september 2018 om 08:00

Hoe leuk is het om echt verrast te worden?! Deze week werd een doosje bier bezorgd op de redactie van Bierista. Dat gebeurt gelukkig wel vaker, maar toch vliegen we elke keer op de doos af als vliegen op de stroop. Wat zit er er deze keer in? Dit keer was de doos gevuld met een aantal flesjes Traais Tripeltje van Brouwerij Puzzelaer.

Brouwerij Puzzelaer? Ja, die brouwerij uit Brabant, in de buurt van Breda. Er ging nog steeds geen lampje branden. Ik nam het kelkglas in de hand en bestudeerde het logo. “Okay, Puzzelaer. Eens kijken of we vrienden worden.”

Vrienden van de Puzzelaer

Terwijl het bier op temperatuur staat te komen, heb ik gelegenheid me eens wat meer te verdiepen in de brouwerij uit Munnickenheide, een gehucht in de gemeente Drimmelen gelegen in de oksel van de A16 en A59 in de regio Breda. De brouwerij is ontstaan uit de Stichting Vrienden van het Puzzelbad, het openluchtbad in Terheijden. Om het bad open te houden is geld nodig. Onder het genot van een glaasje bier werd het idee geboren een bier te brouwen. De opbrengst zou ten goede komen aan het zwembad. Zo gezegd, zo gedaan.

En zoals dat vaker gaat met goede ideeën, loopt dat een beetje uit de hand. Zo ook in Terheijden. Voorzitter René Schokker en secretaris Marcel Maan besluiten een VOF op te richten en meer te gaan doen met bier. Dat heeft geresulteerd in een eigen brouwerij – Brouwerij Puzzelaer met daarbij ook een gastenverblijf, waar je voor een luttel bedrag de nacht kunt doorbrengen, bijvoorbeeld na een bierproeverij.

Een goed idee is nog geen goed bier

Een goed idee wil niet automatisch zeggen dat daar een goed bier uit voortkomt. Maar toch, met enthousiasme kun je veel bereiken. Het bier is inmiddels op temperatuur en het glas bierschoon gemaakt. Tijd om eens te kijken of ze daar Munnickenheide er iets moois van hebben gemaakt.

Het glas ziet er prima uit. Het etiket is oké, dat geldt ook voor het wapen of het logo van de brouwerij. Het lettertype is wel een beetje oubollig. Inschenken maar. De fles gaat open met een goede ‘Tsssjjtt’. Een goed teken. Het bier is amberkleurig met een gemiddelde schuimkraag. So far, so good.

Bijzondere rol van de mout

Traais Tripeltje heeft 8,2% alcohol. Dat is zeker niet buitensporig voor een tripel. De neus is zoet en fruitig. De smaak ligt in het verlengde van neus. Veel fruitigheid, een goede bitterheid en in de nasmaak doet ook de alcohol zich gelden. Bijzonder aan deze tripel is de invloed van de mout. Die geeft een zachte, milde zoetheid met een vleugje karamel. Die zoetheid duwt de fruitigheid op de voorgrond en haalt de hoekjes van de bitterheid. Zo rolt deze zachte tripel erg makkelijk naar binnen. Een volgende slok en een tweede glas is gauw besteld.

Lekkerste bier van Brabant

Ik ben aangenaam verrast door deze – voor mij tot nu toe onbekende tripel. Vergeten doe ik ‘m niet meer, niet vanwege de smaak en niet vanwege de diverse lokale goede doelen die deze brouwerij ondersteunt. Amper bijgekomen van dit vreugdevolle moment, ploept er een berichtje op in mijn mailbox. Een licht euforische brouwer: “Puzzelaer is één van de drie finalisten van de verkiezing Beste Bier van Brabant.” De andere finalisten van deze wedstrijd, die wordt georganiseerd door museumbrouwerij De Roos, zijn First Summer van Baros uit Sprang-Capelle en Black Sabbath van Brouwerij Bliksem. Hou die Traais Tripel van Puzzelaer in de gaten. Die gaat het ver schoppen!  Het Lekkerste Bier van Brabrant wordt op zondag 9 september bekend gemaakt.

Door Alain Schepers