Top 10 favoriete bieren van Sinterklaas

2 december 2016 om 11:41

Het ‘heerlijk avondje’ staat weer voor de deur. Een mooi glas bier is dan een onmisbaar ingrediënt. Bierista ging op de koffie … bij Sinterklaas en vroeg hem om zijn Favoriete Top 10 voor Sinterklaasavond.

10. Fuck de kerstboom staat in de fik – ’t Uiltje

Tja, een beetje leedvermaak is de Sint niet vreemd. De concurrentiestrijd met de kerstman wordt elk jaar heviger. Een kerstboompje minder vindt Sint niet erg. “Vraagt blijft, wie zou die boom in de fik hebben gestoken …” Hoe dan ook, deze donkere krachtpatser van 10% gaat er wel in tijdens het cadeautjes uitpakken.

9. ALTernative van Bronckhorster Brewing Company

Dit bier heeft het afgelopen jaar diverse prijzen gewonnen. Niet voor niets, want het is een heel smaakvol en verfijnd bier. “Dat mag je zeggen!”, aldus de goedheiligman. “Mij spreekt vooral het vleugje rook erg aan. Het doet me denken aan de geur van Zwarte Piet, die door de schoorsteen de pakjes heeft bezorgd.”

8. La Chouffe

“Dat Belgische kabouterbier. Daar krijg ik het na een paar glazen lekker warm van”, aldus de gemijterde kindervriend. “De smaak is prima. Er is alleen één ding dat me geweldig stoort. Je moet altijd eerlijk zijn; kinderen geen leugens vertellen. Dus even heel duidelijk: Kabouters bestaan niet!”

7. Schwarzbier – Köstritzer

“Wij doen jaar in jaar uit – geheel vrijwillig – ons werk. We doen dat met veel plezier. Het oeverloze gezeik over Zwarte Piet, Witte Piet, Regenboogpiet. Daar heb ik wel genoeg van. Net als flauwe grapjes over Sylvana-bier. Daar hou ik helemaal niet van. Pak samen een goed glas en dan kom je er wel uit, want bier verbroedert!”

6. Zuster Agatha – Muifel Brouwerij

“Jullie weten Sinterklaas is bisschop, de bisschop van Mira. In die periode hadden we regelmatig uitwisselingsprogramma’s met andere kloosters. Zo leerde ik ook Zuster Agatha kennen. En elke keer als ik weer mijn lippen aan het glas zet en mijn ogen sluit, proef ik weer die zalige, warme zoete tonen.

5. Extra Stout – Jopen

Je hebt altijd baas boven baas. Stout vinden ze bij Jopen niet stout genoeg, dus brouwen ze een Extra Stout. “De jongens en meisjes van Jopen hebben Sinterklaas eens verleid – beter gezegd misleid – met dit bier. Het eerste glas was heerlijk, het smaakte naar een goede bak koffie. En ik nam er nog één en nog één. De volgende dag waren de Pieten druk met het aannemen van alle retouren. Er waren wat cadeautjes in de verkeerde schoen beland …”

4. Thai Thai – Oedipus

“What’s in the name! Alleen daarom moet-ie natuurlijk al in deze Top 10. Wat een lekkernij is dit bier. Een prachtige goudblonde tripel en flink op-ge-spiced met Oosterse kruiden. Daarvoor komt Sint wel van zijn paard af!”

3. Tripel – Hertog Jan – Tripel

“Als je dit goudgele bier met romige schuimkraag bestelt, is het net of je de voetjes van Americo over de daken hoort lopen: Tripel, Tripel, Trap”.

2. Lamme Goedzak – Scheldebrouwerij

Zo voelt Sinterklaas zich op de ochtend van 6 december. “Als de laatste cadeautjes bezorgd zijn, dan nemen mijn Pieten en ik een paar goede glazen bier. Dat hebben we dan wel verdiend, vinden we zelf. Maar met die gasten loopt het elkaar jaar weer uit de hand. En als het weer licht wordt, mag ik betalen.”

1. Speculator – SNAB

Deze keus behoeft eigenlijk geen uitleg. “Dit bier is vloeibaar speculaas. De specerijen die de brouwers hebben gebruikt, zitten ook in onze speculaasjes. Vandaar dat de combinatie van dit bier met een speculaasje ook zo voortreffelijk smaakt.”