In memoriam Tomas Schroën

3 augustus 2017 om 16:23

Tomas Schroën is overleden. Het bericht kwam vanochtend als een mokerslag binnen. Natuurlijk wisten we dat Tomas ziek was en dat er een wonder nodig was om hem te genezen. Het moment dat zo’n bericht je bereikt, doet de wereld stilstaan.

Ik leerde Tomas kennen tijdens de StiBON-opleiding. Samen volgden we de lessen en werkten toe naar het laatste deel, het examen in het Oostenrijkse Obertrüm. Samen met biermaatjes Pepijn van der Waa en Arvid Bergström bouwden we in die periode een band op. Zo zaten we uren in de auto van en naar Oostenrijk, luisterden muziek, maakten – soms ontzettend flauwe – grappen, lachten en dronken bier.

Toekomst

Het examen werd met goed gevolg afgelegd en we keerden huiswaarts met hoppige dromen. Tomas de Bierverteller wist het zeker; zijn toekomst lag in het bier. Hij ging zich toeleggen op proeverijen en het bierwoord verkondigen. Daarin was hij vastberaden.

Eigen mening

Tomas was een liefhebber en kenner. Wat hij deed, deed hij vol overgave. Alles moest kloppen, tot in detail. En hij had een eigen mening, die hij vaak vol vuur wist te onderbouwen. Die eigen mening stak hij niet onder stoelen of banken, ook al raakte hij wel eens een gevoelig scheenbeen. Zijn eerlijkheid en oprechtheid zorgde er altijd voor dat hij waardering en respect oogstte. Hij bouwde relaties voor de langere termijn.

Een logische stap in de biercarrièrre van de Bierverteller was het openen van een winkel in Utrecht. Ook hier zag je passie en de gedrevenheid van Tomas terug. Hij had er goed over nagedacht en zo moest het ook gebeuren.

Droom verstoord

Toen, uit het niets, kwam het bericht dat Tomas ziek was. Erg ziek. Hij had alvleesklierkanker. De manier waarop de mededeling werd gebracht deed het ergste vrezen. Dat bleek ook zo te zijn. Hoe oneerlijk kan het leven zijn. Zo jong, aan het begin van een mooi bieravontuur. En dan wordt je droom zo verstoord.

Zijn grote liefde heeft hij dit voorjaar het ja-woord gegeven. Dierbare momenten. Dierbaar was ook de brouwdag, waarin Tomas met de gezamenlijke Utrechtse brouwers een bier heeft gebrouwen. Een bier met de naam Sterk Water, waarvan de opbrengst naar de Support Casper gaat, een stichting die onderzoek doet naar de verschrikkelijke ziekte, waar Tomas aan leed.

Sterk Water

Tijdens die brouwdag pakte Tomas zijn momentje. Net als in de Hertog Jan-reclame gooide hij het laatste hopbelletje in de brouwketel. Onder het motto: ‘It’s gotta to be perfect”. Dat was Tomas ten voeten uit!

Het bericht van zijn overlijden heeft een enorme impact op de groep biersommeliers die met hem in Obertrüm examen deden. Vanochtend is er veel onderling contact geweest om dit grote verlies samen te delen. Vanavond – zo hebben we samen afgesproken – openen we een mooie fles bier, steken een kaarsje aan en proosten op Tomas!

Tomas is 33 jaar geworden.

Rust zacht lieve Tomas.

Alain Schepers