Tomàs ontdekt lokale bieren in Vietnam

11 februari 2017 om 00:49

Het was een maand vol eerste keren. Voor het eerst buiten Europa, voor het eerst echt backpacken en voor het eerst Aziatisch bier. Hieronder een terugblik over enkele Aziatische bieren in het fantastische Vietnam.

door Tomàs Meulenberg

Niet geheel verrassend is er op iedere straathoek Heineken omdat dit een huismerk is en alles behalve nieuw en minstens twee maal zo duur als de lokale bieren, heb ik deze ‘bekende jongens’ laten staan. In plaats daarvan heb ik gekozen voor een Tiger. Gecombineerd met het Vietnamese zonnetje, het uitzicht over de stad Ho Chi Min en de voldoening die gepaard gaat met het aankomen op de bestemming, smaakte dit biertje ontzettend goed. Dit blonde biertje is heel licht van smaak, kleur en erg dorstlessend. Na wat rondvragen blijkt dat Tiger onderdeel uitmaakt van Heineken! Zonder het door te hebben gehad is het eerste biertje dus alsnog een Heineken en dus een thuiswedstrijd geworden.

Red Saigon

Verandering van spijs doet eten (of drinken) dus heb ik in de daarop volgende weken zoveel mogelijk verschillende bieren geproefd. De meest voorkomende in Vietnam is Saigon beer en komt in meerdere variaties voor. De goedkoopste versie, ongeveer €0,50, is Green Saigon. Dit is een ietwat waterige pils met een lichte citrus geur, moutige smaak en licht zoete afdronk. Zijn grote broer Red Saigon, is de duurdere versie en daarmee direct een karakteristiekere smaak. Waar de Green Saigon wat licht en zoet is, heeft de Red Saigon meer body en een hoppige afdronk. Er is ook een White Saigon beschikbaar in Vietnam, helaas heb ik (nog) niet de mogelijkheid gehad om deze te proeven. Een goede reden om nog eens terug te gaan naar dit geweldige land waar eten en drinken een belangrijk deel uitmaakt van de cultuur. Er is geen specifiek moment waarop iedereen aan tafel gaat of een pilsje open trekt. Hier wordt op ieder uur van de dag, op iedere straathoek gegeten en gedronken.

De lokale bevolking heeft de gewoonte om bier met ijs te drinken. Dit heb ik uit beleefdheid op een lokale bruiloft een kans gegeven, maar is alles behalve aan te raden. Misschien dat deze gewoonte is ontstaan omdat Vietnamezen een genetische moeite hebben om alcohol fysiek af te breken?

333 beer

333 beer, is een biertje dat op de meeste plekken te verkrijgen is, als je tenminste in staat bent om duidelijk te maken wat je wilt drinken. Het uitspreken van deze naam heeft in het Engels voor veel verwarring gezorgd bij de lokale bevolking. Het is een licht moutig biertje met nauwelijks bitterheid, dat tijdens een maaltijd prima smaakt , maar verder weinig bijzonders te bieden heeft. Een slobber biertje dus.

Huda

Tot slot wil ik graag Huda beer nog even onder jullie aandacht brengen. Hij is te verkrijgen in de standaard – en gold versie. De standaard is enigszins waterig maar verrassend sterk van smaak met een milde bittere afdronk die vrij kort aanhoudt. Jammer genoeg is Huda gold niet lekkerder zoals de naam (en prijs) doen verwachten. Wel is de Huda gold kruidiger van smaak maar zonder karakteristieke geur. In verhouding tot de standaard is de afdronk minder bitter en heeft een hint van citroengras. Na een nadere inspectie van het flesje kwam ik echter tot de ontdekking dat Huda onderdeel is van Carlsberg. Het blijkt toch een stuk moeilijker te om te ontsnappen aan de westerse invloeden dan ik had voorzien!