Tips van Bierista voor een heerlijk weekend

10 maart 2017 om 12:31

De zon laat zich weer zien, de vogeltjes worden onrustig, de winterjassen kunnen uit. We hebben een prachtig weekend voor de boeg! Tijd om te genieten van die eerste echte zonnestralen. En dat doe je natuurlijk het beste met een mooi speciaalbier erbij. Hier wat tips om optimaal te genieten!

Tip 1 – Met je bek in het zonnetje

What’s in the name?! De Haarlemse brouwerij Uiltje Brewing heeft een zogenaamde session pale ale met de ‘Even lekker met je bek in het zonnetje’. Dit bier barst van de smaak dankzij Citra- en Cascadehop. En met 3,6% alcohol kun je best een tweede bestellen. Doe er ook maar een bakje nacho’s bij!

Tip 2 – Neem eens een alcoholvrij

Het is nog vroeg in de middag, maar je hebt er zin in! Lekker een middagje chillen. Begin dan eens met een alcoholvrij bier. De smaak van deze bieren is enorm verbeterd. De betere alcoholvrije bieren die nu op de markt zijn, zijn niet of nauwelijks meer van ‘echte’ pilseners te onderscheiden. Wij tippen hier de onlangs gelanceerde Heineken 0.0. Wil je liever een fris witbier, dan is de Hoegaarden 0.0 een goede keus. Liever een romige Duitser? Neem dan een Krombacher Weizen Alkoholfrei.

Tip 3 – Bier met een bite

Misschien wel het meest verkochte speciaalbiertje van Nederland is de Mooie Nel van Jopen. Mooie Nel – over de grens bekend als NorthSea IPA – is een krachtig bier met fruitigheid en een stevige hopbitterheid. Een bier met een prachtige balans. In 2015 verkozen tot Beste Bier van Nederland. Hier lust je vast wel een portie bitterballen bij.

Tip 4 – Saison – lekker droog

Een beetje fruitig, soms een beetje kruidig en een droge afdronk. Spreekt dit je aan? Dan is een Saison misschien wel iets voor jou. Een Saison zit boordevol smaak en is verkwikkend. Iconische Saison is de Saison van Dupont, maar ook in Nederland worden prachtige Saison gebrouwen. Wij tippen hier de Harrie van Kaapse Brouwers, Mannenliefde van Oedipus en de zeer toegankelijke Brand Saison.

Tip 5 – Geniet lekker samen

Dit zonnige weekend is om samen van te genieten. Bestel een flesje speciaalbier met twee glazen. Neem gerust twee niet al te grote wijnglazen. Ruik, proef en deel je ervaringen met elkaar. Kaasplankje erbij met verschillende soorten en testen maar. De lichtere voorjaarsbieren zijn uitstekend te combineren met jonge en romige kaassoorten. Samen deel zorgt ervoor dat je meer kunt ontdekken, meer kunt proeven!

Tip 6 – Niks mis met een pilsje!

Helemaal niks met een pilsje. Zo, hopla vers van de tap, mooie schuimkraag, druppeltjes op het glas, perfect op temperatuur. Mwwoh! Dat kan minder! Wil je wel die frisheid, maar net even iets meer smaak? Probeer dan eens een ongefilterd bier. Brand en Amstel hebben elk een Ongefilterd op de markt gebracht. Daar denken ze dat liefhebbers van zo’n kwiek pilsje soms behoefte hebben aan net een beetje meer … En daar kunnen ze volgens Bierista wel eens gelijk in hebben.

Tip 7 – Een Radler is zo gek nog niet

Huh? Een Radler? Dat is toch geen bier? Dat is limonade! De doorgewinterde speciaalbierliefhebber haalt zijn neus op voor een Radler. Dat mag. Feit is wel dat Radler in korte tijd erg populair is geworden in ons land. Radler is er in vele smaakvarianten. Klassiek is natuurlijk de Radler Citroen, maar er zijn ook smaken met Lemon, Grapefruit, Kers, Groene Thee en ik vergeet er vast nog een paar. Radlers drinken makkelijk weg en zijn vaak of heel laag in alcohol (rond de 2-2,5%) of alcoholvrij. Heerlijk naast je verse salade op het terras!

Tip 8 – In welk glas?

Het blijft lastig. Welk bier schenk je in welk glas. Bij Bierista schreven er eerder een artikel over. Weet je het even niet? Neem dan een tulpvormig glas, zoals op de foto. Een niet al te groot wijnglas is prima voor veel speciaalbier.

Tip 9 – Meer body

Fijn dat voorjaarszonnetje! Tijd voor een stevig glas! Voor liefhebbers die er echt even voor gaan zitten hebben we ook een passend bier. Wat dacht je van een klassieke Duvel! Een sterk en kracht blond bier met citrustonen. Veel alcohol en toch doordrinkbaar! Ook een Tripel is niet te versmaden. De La Trappe Tripel is een geweldig bier, maar zo zijn er nog veel meer. Wat te denken van Belgische Tripels als de Westmalle Tripel, de Wilderen Kanunnik of de Gouden Carolus Tripel.

Tip 10 – De perfecte afsluiting

Zo’n heerlijke zonnige lentedag sluit je natuurlijk op de juiste manier af. Buiten is het donker, het plankje met kaas en worst staat nog op tafel en dan neem je samen met je partner nog even de dag door. Daar neem je dan een perfecte dagafsluiter bij. Een mooie Quadrupel is voor mij een perfecte afsluiting. Met de Hertog Jan Grand Prestige zit je altijd goed. Andere aanraders zijn Rochefort 10, La Trappe Quadrupel, Straffe Hendrik Quadrupel. Een flesje en je glijdt zo naar Droomland!

Bierista wenst je een zonnig weekend!