Thomas’ Zomerspecial | Kip met Texels Goudkoppe!

20 juli 2018 om 08:00

Met deze heerlijke zomer, vol zonnige dagen, gaat de barbecue bij het gros van Nederland zo snel mogelijk aan. Bierista Thomas geeft je de lekkerste inspiratie om bier & barbecue met elkaar te combineren! Dit keer: sappige kippenvleugels met een Texels Goudkoppe! Van de gedachte alleen al loopt het water je toch in de mond?!

Culinaire lekkernij

Thomas Jansen begon aan de bieropleiding om zijn bierkennis te vergroten. Niet alleen omdat hij fervent bierliefhebber is, maar ook om zijn culinaire blog Thomasculinair.nl nog een stapje hoger te brengen! Daar maakt hij namelijk de lekkerste gerechten klaar om jan en allemaal te inspireren. Na het afronden van de Bierista Bieropleiding kan hij daar nu ook de beste bieren bij combineren. Hoog tijd voor een Bierista zomerspecial van Thomas. In drie delen geeft hij je bier & foodinspiratie waar je je vingers bij aflikt!

Door Thomas Jansen

Kippenvleugels van de barbecue is toch echt wel een klassieker hoor! Net als hamburgers en spareribs komen de kippenvleugels bij veel barbecuefeestjes op tafel. Het is dan ook een niet te missen recept in mijn zomerspecial voor Bierista.

Eenvoudig maar zo lekker!

Ik heb een eenvoudig recept voor gemarineerde kippenvleugels gemaakt, fingerlicking good natuurlijk! Qua kruiden heb ik het niet té extreem gemaakt, zodat kinderen eventueel ook gewoon mee kunnen genieten van de vleugeltjes. In de marinade heb ik gerookte paprikapoeder gebruikt, dat geeft net even een andere smaak dan gewoon paprikapoeder. 

Deze kippenvleugels van de barbecue combineer je perfect met de Texels Goudkoppe. Dit goudgele blond bier, met 6% alcohol, is zacht van smaak en lekker licht. Dit brengt het geheel dus mooi in balans! De Texels Goudkoppe is gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. De ingrediënten zijn: gist, duinwater, gemoute granen en natuurlijk hop.  

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 kippenvleugels
  • 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • Een eetlepel honing
  • Sap van een halve limoen (of citroen)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper 
  • Zout

Aan de slag

Meng de gerookte paprikapoeder, kerriepoeder, geperste knoflook, honing en limoensap goed door elkaar. Voeg dan naar wens nog wat peper en zout toe. Schenk hier een flinke scheut olijfolie (2 á 3 eetlepels) bij en roer het goed door elkaar. Doe de kippenvleugels dan in de marinade en hussel dit goed door elkaar. Laat de kip minimaal een uur in de marinade liggen, hoe langer hoe beter. Schep of hussel de kippenvleugels een paar keer om.

Deze sappige kippenvleugels zijn echt in een handomdraai gemaakt. Je kunt een grote kom gebruiken om de kippenvleugels in te marineren. Ik gebruik zelf meestal een diepvrieszak met ziplock sluiting. Dan kun je de marinade gemakkelijk husselen en als het ware in het vlees ‘masseren’, zonder dat je vieze handen krijgt, ideaal!

Op het vuurtexel goudkoppe kippenvleugels

Zorg ervoor dat de barbecue mooi op temperatuur is, maar liever niet warmer dan 200 graden. De kippenvleugels worden namelijk indirect gegaard. Dat wil zeggen dat de barbecue is verdeeld in twee zones. De ene zone met kolen is de directe kant. De andere zone zonder kolen is de indirecte kant. Op het laatst grillen we de vleugels nog even af op de directe kant voor een lekker knapperig velletje.

Laat de marinade wat van de kip aflopen en leg ze daarna, zoals gezegd, op de indirecte zone van de barbecue. Gaar de kip ongeveer 20 minuten en keer een paar keer om. Gril de kip nog enkele minuten af op directe hitte voor een lekker krokant velletje. Het is ook lekker om voor het afgrillen de kip nog te bestrijken met wat honing.

Heb je al trek? Snel inslaan die kippenvleugels en Texelse Goudkoppe, het is al bijna etenstijd. Eet smakelijk!