Van ‘thee-man’ tot fervent liefhebber van porters en stouts

9 januari 2019 om 07:00

Bier proeven kun je leren! Niet voor niets hebben we onze ‘instapcursus’ bij Bierista zo genoemd. Dennis Hofman kan er over meepraten. Hij moest niks hebben van koffie. En nu geniet hij van de donkerste stouts en porters. Hij vertelt zelf hoe dat is gekomen.

door Dennis Hofman

Jaren geleden heb ik eens een kop koffie gehad, nou ja een kop …. Zeg maar een dikke mok vol. Dat was na een avond flink doorhalen met vrienden. Tijdens die avond beloofde ik om de volgende morgen langs te komen om een bakkie te doen. Die mok vol (be)viel niet goed en de rest van de dag had ik er last van.

Kopje thee

Tot die bewuste mok dronk ik geen koffie en na die mok was ik er helemaal van overtuigd dat koffie gewoon niet voor mij was weggelegd. Zelfs niet na verschillende banen in de fabriek en in de bouw. Elke keer weer kwam de vraag wat ik dronk. Telkens werd ik raar aangekeken als ik zei: “Doe maar een kopje thee.” Ik zou geen echte kerel zijn was bijna een vast antwoord. Ik vond het allemaal prima, aangezien ik me daar weinig van aantrok. Hoe kan het dan dat ik op de laatste dag van 2018 een Nespresso heb aangeschaft?

Smaakpapillen

Onze smaakpapillen zijn ingewikkelde gevallen. Ze onderscheiden zoet, zuur, zout, bitter en umami, oftewel hartig. Daarnaast doet reuk ook nog een duit in het zakje. De smaakpapillen gaan iedere twee weken een proces aan waardoor smaakpapillen verdwijnen en er nieuwe voor terug komen. Na het veertigste levensjaar gaat dit proces steeds langzamer. Smaakpapillen verdwijnen en er komt minder voor terug. Dat betekent natuurlijk dat je steeds minder smaak hebt. Smaak gaat je hele leven een ontwikkeling door maar smaak kan je ook trainen. Soms moet je gewoon meerdere malen door de zure appel heen bijten voor je een bepaalde smaak weet te waarderen.

Complexiteit

Dat geldt blijkbaar ook voor mijn ommekeer in de smaak voor koffie. Toen ik begon met speciaalbier vond ik voornamelijk de tripels lekker. Dit werden op den duur quadrupels en barley wines. Daar begon mijn smaak dus steeds meer complexiteit te waarderen. Aan stouts en porters kon ik maar niet wennen. Tot dat ik de Chocolate Porter van Meantime kreeg. Dat was mijn ommekeer. Uiteindelijk ging ik steeds verder in de stouts en porters. Hoe meer smaken hoe beter. Nu is het inmiddels zo dat hoe meer tonen van koffie erin voorkomen hoe beter.

Porter en stout

De koffietonen in stouts en porters hebben mijn smaakpapillen zo getriggerd dat ik steeds meer de neiging kreeg om eens een bak koffie te nemen. Telkens stelde ik het uit totdat ik op een bepaald moment ook koffie bestelde toen mijn vriendin een cappuccino nam. “Doe mij maar een espresso” zei ik tegen de serveerster. Mijn vriendin keek me verbaasd aan. “Zou je niet eerst wat lichter beginnen?” Ik was er van overtuigd dat espresso mijn ding zou zijn. En het klopte!

Een mooie ontwikkeling

Dus nu na 43 jaar drink ik koffie. En koffie met een hoge smaakintensiteit vind ik het lekkerst. Niks slappe bakkies. Nee ik wil echt proeven. Waar dit eindigt? Geen idee! En uiteraard drink ook nog gewoon thee. Ik wil ook niet afhankelijk worden van koffie, maar dat geldt ook zeker zo voor bier. Maar zo zie je maar dat speciaalbier ook je smaak doet ontwikkelen. En dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling.

Bier proeven kun je leren

Wil jij ook leren proeven en je smaak actief ontwikkelen? Dan is de Bierista cursus ‘Bier proeven kun je leren’ misschien wel iets voor jou. Twaalf brouwers vertellen je over hun bier en aan de hand van de theorie leer jij hoe je bier op de juiste wijze kunt proeven. Leuk en leerzaam. Ook verkrijgbaar als cadeau.