The Flying Dutchman landt in Nederland

27 september 2016 om 12:46

The Flying Dutchman landt in Nederland. Twee bieren van de brouwerij zijn vanaf nu te koop bij ruim tachtig Albert Heijn-winkels in de Randstad. Nomad-brouwer Ronald de Waal kijkt vol spanning uit hoe zijn bieren in zijn geboorteland worden ontvangen.

Ronald de Waal noemt zichzelf nomad- of gipsy-brouwer. Met zijn merk The Flying Dutchman brengt hij sinds een jaar een achttal bieren op de markt. Ronald woont net buiten Helsinki in Finland. Zijn bieren zijn gebrouwen in België. Tot nu toe waren zijn bieren vooral verkrijgbaar in Scandinavië en Duitsland, maar nog niet in Nederland.

Albert Heijn

Albert Heijn heeft nu twee bieren in het assortiment opgenomen. Tree Hugging Wood Chopping Mother Nature Loving IPA en de Flip Flopped White Socked Strong Hopped White IPA zijn de twee bieren die vanaf nu in de schappen te vinden zijn van de tachtig grootste Albert Heijns in de Randstad.

World Beer Awards

The Flying Dutchman gooide diit jaar hoge ogen tijdens de prestigieuze World Beer Award-verkiezing. Tree Hugging Wood Chopping Mother Nature Loving IPA werd gekozen tot landwinnaar. Omdat dit bier in België gebrouwen is, mag dit bier zich de beste IPA van België noemen.

Review White IPA

The Flying Dutchman
Flip flopped white socked strong hopped white IPA
5,5% alc.
55 EBU
Energy per 100 ml: 48 kcal, 200 kJ

Ingrediënten: Water, gist, hop, gerstemout, tarwemout, haver, suiker, sinaasappelschil, koriander en jeneverbes

Deze White IPA is een crossover tussen twee stijlen: witbier en een IPA. De invloed van het witbier komt uit de tarwemout en de koriander. De IPA staat vooral bekend vanwege zijn weelderige hopgebruik. De brouwer gebruikte hier vier verschillende soorten: Centennial, Cascade, Equinox en Citra. Daarnaast werden ook nog jeneverbessen toegevoegd. Ondanks dit scala aan ingrediënten is de brouwer er in geslaagd een fris, krachtig en gebalanceerd bier te brouwen.

Onder de dikke witte schuimkraag gaat een goudgeel, licht mistig bier schuil. De aroma’s zitten vol fruit, denk aan citrusfruit, grapefruit, maar ook aan meer tropische soorten als ananas. Behalve fruit bevat dit bier ook spicy aroma’s, zoals zwarte peper.

De smaak is fris, fruitig en dankzij de flinke hoeveelheid hop ook krachtig, zonder echte harde bitters. De fruitige nasmaak blijft vrij lang hangen. Het alcoholpercentage is met 5,5% aan de lage kant en net als bij veel andere bieren van The Flying Dutchman heeft dit bier een verfijnde balans.

Waardering: 4,0 van 5 

door: Alain Schepers