Terschellinger Bieren brouwt met de kracht van lokaal

3 januari 2019 om 08:00

Niet alleen op Texel zien mooie bieren het levenslicht. Ook van het waddeneiland Terschelling komen bieren, die meer dan de moeite waard zijn. Onlangs nam een van de Bierista’s een aantal flessen van Terschellinger Bieren mee, die we op de redactie mochten proeven. Dat hebben we met veel plezier gedaan.

We hadden al eerder kennis gemaakt met enkele bieren van de Terschellinger Bieren zoals de naam van de brouwerij officieel luidt. De bieren vielen toen in de smaak; niet zozeer omdat ze zo uitgesproken waren qua smaak, maar wel vanwege de toegankelijkheid en een goede balans. Kortom, een bier waar je makkelijk een tweede glas van bestelt.

Terschellinger Bieren

Terschellinger Bieren werd opgericht in 2011. Jolle en Ria Dijkstra bestieren de brouwerij. Daarnaast runnen ze vakantieboerderij De Stormvogel op het eiland. Het echtpaar gaat voor lokaal. Vandaar dat wordt gewerkt met gerst en tarwe van het eiland. De lokale dorsvereniging Helpt Elkander dorst de granen op ouderwetse wijze met een dorsmolen die je alleen nog maar in musea vindt. Jolle en Ria hebben (nog?) niet de beschikking over een eigen brouwinstallatie. De bieren worden gebrouwen in België. Het meest recente bier – de Duindoorn Tripel – is gebrouwen in ketels van Tsjerkebier in Oosterwierum.

Scelling 5

De Scelling 5 is een mooi blond bier met een ferme schuimkraag, die ook lekker aan je glas blijft plakken. Het bier is gebrouwen met tarwe en gerst en heeft een alcoholpercentage van 5,6. De smaak is ronduit fris. Lichte moutige en fruitige tonen met een zweem van bloemenaroma’s. Een dikke voldoende. Ben je op vakantie op het eiland, dan smaakt dit bier onder invloed van een zeewindje vast beter!

Scelling Gagel

De Scelling Gagel, die we gaan proeven, is gebrouwen met wilde gagel van het eiland. Het bier heeft 5,6% alcohol en komt uit een 75cl fles. We zijn benieuwd hoe nadrukkelijk de gagel aanwezig is. Overheerst het of niet? Ook dit bier is gebrouwen met gerst en tarwe en heeft Lublin hop uit Polen meegekregen.
Bij de eerste slok proef je de gagel, zonder dat deze alle andere smaken wegdrukt. Dit is een licht kruidig bier met ook weer een sterk verfrissend karakter en een fijne balans. Wederom geen heel uitgesproken smaken, maar heel toegankelijk, een allemansvriend. Wat mij opvalt is dat het bier behalve verfrissend ook heel sappig is Je gaat er bijna automatisch bij smakken, waardoor die kruidigheid mooi tot zijn recht komt. Een verrassend bier.

Verkrijgbaarheid

De bieren van Terschellinger Bieren zijn vooral op Terschelling verkrijgbaar. Wie goed zoekt zal ook op het vaste land bieren van deze brouwerij tegen kunnen komen. Behalve de Scelling 5 en de Scelling Gagel zijn ook verkrijgbaar: Scelling Blond, Scelling Stout, Scelling Koan, Scelling 4.

Fries streekproduct

Terschellinger Bieren blijft nieuwe bieren ontwikkelen. Een tripel met duindoorn, de Duindoorn Tripel, is het nieuwste bier. Voor zover bekend is dit het eerste bier gebrouwen met duindoorn. Deze nieuwe telg verschijnt echter niet onder de naam Scelling, maar onder het nieuwe label ‘Smaaklik’. De tripel is gebrouwen bij Tsjerkebier in Oosterwierum en is daarmee een echt Fries streekproduct. De Duindoorn Tripel bijt het spits af, maar gezien het enthousiasme en de ambities van de makers is dit vast niet het laatste Smaaklik-bier.

Tjerkebier in Oosterwierum