Een feestje voor ’t Swaart van Cabeliau van Brouwerij de Die!

20 december 2017 om 08:00

Na het 8 October Ontzetbier en de Dirk Duyvel Blond is het tijd voor een nieuw bier van Brouwerij De Die uit Alkmaar. Woensdag 20 december vieren zij feest ter ere van ’t Swaart van Cabeliau!

Door Frouke van Loo

Cabeliau

Je zal misschien denken, ’t Swaart van Wattes?! Voor iedereen die niet uit Alkmaar komt is deze naam misschien onbekend, maar voor de inwoners van Alkmaar en omstreken is ook dit bier er weer één met een zeer herkenbare naam uit de Ontzetgeschiedenis van Alkmaar. Dit bier is namelijk vernoemd naar Jacobus Cabeliau, de bevelvoerder van Alkmaar in 1573. Cabeliau of Cabeljauw, kreeg als dank voor zijn diensten voor de stad Alkmaar een zwaard aangeboden. Dit zwaard bevindt zich in het Rijksmuseum te Amsterdam, en een replica is te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. 

Najaarsbier

’t Swaart van Cabeliau is een stevig najaarsbier met 8% alcohol. Ongegefilterd en gebrouwen met vier mouten, oranjeschillen, koriander en een hoop passie van de brouwer. In de smaak subtiel kruidig en wat fruitig. En dus net als de voorgaande bieren van Brouwerij de Die, met een historisch Alkmaars verhaal erachter.

Het is voor de Alkmaarse brouwerij haar derde bier en dat wordt gevierd. Woensdag 20 december wordt dat dan ook goed gedaan in samenwerking met Proeflokaal de Kleine Deugniet en Vive les Gueux. In de week van het vijfde Kerst- en Winterbierenfestival van De Kleine Deugniet, krijgt iedereen die om 20:00 uur langskomt een rondje van de brouwers, met tekst en uitleg voor de nieuwsgierigen.

Jacobus Cabeliau zal zelf ook een biertje komen drinken. Vive les Gueux zet de lancering in vol ornaat luister bij en zal met Cabeliau en andere historische personages uit de geschiedenis van Alkmaar aanwezig zijn.

Voor meer informatie klik je hier.