Ontdek Steenbrugge abdijbieren ‘gewoon’ bij de Aldi

26 oktober 2018 om 08:00

Aldi en bier… Dan denk je toch gelijk aan pils van Schultenbräu?! Goudkleurige blikken bier die mede dankzij New Kids een cultstatus hebben verworven. Maar nee, ook Aldi heeft de ontwikkelingen in bierland niet aan zich voorij laten gaan. Ontdek meer over de Steenbrugge abdijbieren!

Door Alain Schepers

Ik moet bekennen nooit veel aandacht aan het bierschap van de Aldi te hebben geschonken. Daar was ook niet veel reden toe, Amigo Radler en Amigo met een tequila-twist is aan mij niet besteed. Maar de bierrevolutie gaat ook niet ongemerkt voorbij aan de Aldi. Concurrent Lidl heeft een alleszins aardige biercollectie op de plank staan en dus kon Aldi niet achterblijven.

Sinds een tijd verkoopt Aldi Belgisch abdijbier bij de Duitse grootgrutter. Zij hebben vier bieren van Steenbrugge in het bierassortiment opgenomen: Steenbrugge Wit, Steenbrugge Blond, Steenbrugge Dubbel en natuurlijk de Steenbrugge Tripel. Ik vond het een prima reden om eens wat flesjes in te slaan!

Steenbrugge Abdijbieren

De buit is binnen! De flesjes moeten nog even op temperatuur komen. Tijd om even wat achtergrond informatie erbij te zoeken. De bieren van Steenbrugge worden gebrouwen bij brouwerij De Gouden Boom in Brugge. De Gouden Boom behoorde tot Palm, maar die brouwerij werd overgenomen door de Swinkels Family Brewery, zoals Bavaria officieel heet. Steenbrugge is dus een merk van Bavaria.

Maar Steenbrugge is toch een abdijbier? Ja, dat klopt. Dat betekent niet dat het gebrouwen hoeft te worden in de abdij. Swinkels Family Brewery – die naam is wel even wennen – stort per gebrouwen hectoliter een bedrag in de kas van de abdij ‘ten behoeve van de goede werken’. Daarmee bevindt Steenbrugge zich in goed gezelschap. Deze constructie geldt bijvoorbeeld ook voor de abdijbieren van Leffe en Grimbergen.

Tijd voor de test!

Als eerste begin ik met de Steenbrugge Wit, ook wel de Steenbrugge Blanche genoemd. Dit is een Belgisch Witbier. Ik verwacht een verfrissende dorstlesser, die makkelijk naar binnen glijdt. En dat blijkt! Nauwelijks bitterheid, geen heftige smaken. Fris, fruitig en dorstlessend. Typisch Belgisch Wit inclusief de duidelijk aanwezige koriander. Met 5% alcohol drink je er makkelijk nog een glas van. Prima bier voor op het terras, bij zomerse salades, mosselen of witvis.

Steenbrugge Blond. Dat zal een bier met meer body zijn, met meer bite en fruitigheid. Zeker ook als ik het percentage van 6,5 op het label zie staan. Ook hier stemmen mijn verwachtingen en de inhoud van mijn glas overeen. Het ingeschonken glas bier is lustopwekkend. Goudgeel met een mooie volle schuimkraag. Veel meer is er niet nodig om mijn speekselklieren te activeren.

De geur zit vol fruit. Wat fris citrusfruit, maar zeker ook wat meer geel fruit. Zoet is dit bier zeker. Ja, het bier heeft bitterheid, maar de ronde fruitige zoetheid wijkt niet voor de bitters. Ook niet in de nasmaak. Een prima bier voor bij vette vis, milde kazen en bij diverse pizza’s.

Variëteit aan geuren en smaken

Tijd voor de Dubbel. Bij een Dubbel heb ik vaak een wat dubbel gevoel. Het is vaak een mooi smaakvol bier, maar legt het in populariteit toch af tegen de Blond en tegen de grote broer Tripel. Ik hoop dat de Dubbel zich niet gediscrimineerd voelt, maar ik denk dat het vooral aan de kleur ligt. Een donker bier wordt vaak geassocieerd met een wat zwaarder bier. Echter veel Dubbels zijn helemaal niet zo zwaar. Ze hebben tonen van karamel, toast, brood en soms wat noten en lichte fruitigheid.

De Steenbrugge Dubbel is – net als de Blond – 6,5%. De Tripel is met 8,7% een heel stuk zwaarder. Ik weet deze Dubbel zeker te waarderen. Prima qua smaak. Voor mij had dit bier iets voller, iets dikker mogen zijn. Uitstekende begeleider van veel soorten vlees. Ook bij zwaardere vette vissoorten houdt dit bier stand.

Tot slot de Steenbrugge Tripel. Ook bij het inschenken betrap ik mezelf op een glimlach. Een diepgeel bier met zo’n romige schuimkraag in het bijpassende kelkvormige Steenbrugge abdijbierglas. Dat geeft al zo’n voorpret! Dan de geur en de smaak. Een zoete fruitigheid, een lichte kruidigheid en hier doet de bitterheid noemenswaardig van zich spreken. Ik lees dat dit een bier is om jezelf te verwennen. Dat ga ik dan maar eens rustig doen. Met 8,7% is dit een echt degustatiebier. Rustig aan dus! Wat je hier al niet bij kunt eten. Wat dacht je van stevige soorten varkensvlees, gelakt buikspek bijvoorbeeld. Dit bier is zo veelzijdig dat je hier ook een zoet dessert met cake en fruit bij kunt eten. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Toch wat vaker langs de Aldi

Zo heb je het over Schultenbräu en zo heb je het over Steenbrugge Tripel. Wat mij betreft is die Tripel samen met de Blond een goede reden om wat vaker naar de Aldi te gaan. Ik hoop dat Aldi deze weg voortzet. Het is een van oorsprong Duitse supermarkt. Wat Duitse bierspecialiteiten wellicht?! En is het denkbaar dat deze supermarkt de Nederlandse craftbierscene gaat omarmen? Of heb ik toch iets te snel de Tripel op gedronken?