Stanislaus Brewskovitch maakt een bierige hotspot van de Menistenkerk in Enschede

31 december 2017 om 08:00

Na drie eerdere pogingen om een stadbrouwerij te beginnen is het nu dan toch eindelijk zo ver. In januari beginnen de werkzaamheden om van de Menistenkerk in Enschede een creatieve, en vooral bierige, hotspot te maken!

Creatieve bierspot

Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch heeft een heel duidelijke visie. “We willen er echt een creatieve hotspot van maken”, zegt hij. Een bierbrouwerij, winkel, proeflokaal, muziek- en kunstpodium en als klap op de vuurpijl zal er in de binnentuin een Biergarten gerealiseerd worden.

Net als Rocco’s winkel zal de brewpub in de Menistenkerk Stanislaus Brewskovitch gaan heten. Samen met vier andere ondernemers gaat hij dit project aan. Mike ter Braak, Marck Harmes, Jim Jähnig en Waldo Yntema zijn mannen uit Rocco’s vriendenkring en na eerdere pogingen gaat het met dit team nu toch echt lukken!

Bier

De rode lijn door de Menistenkerk zal uiteraard bier zijn. Rocco gaat in de kerk zijn eigen bier brouwen. 500 liter per batch en telkens weer een ander bier dat uit één van de 30 tappen in de brewpub stroomt. Denk hierbij aan bieren van regionale brouwers, diverse topbieren en natuurlijk de eigen gebrouwen bieren. De bijkomende winkel is vooral bedoeld voor de eigen bieren van Stanislaus Brewskovitch en de verkoop van exclusieve limited-editionbieren.

Dromen

Al jarenlang droomt Rocco van een eigen bierspot. Zo’n 20 jaar geleden al zat hij in San Francisco in een brewpub en was het zaadje geplant. Dat wilde hij ooit zelf! In 2015 nam hij al een eerste stap door het Dutch Craft Beer Festival in Atak te organiseren. Tijdens dit eerste festival ontstond het idee om een bierwinkel te openen. Ondertussen staat de vierde editie van het Dutch Craft Beer Festival voor de deur en wordt het deze keer een festival met twee sessies om meer mensen te kunnen laten genieten van al het moois. Kleine spoiler: het is al uitverkocht!

Menistenkerk

De eigenaar van de Menistenkerk in Enschede, Axel Veltboom, benaderde de heren of zij misschien interesse hadden in het pand. Er stonden al wat andere locaties bij de ondernemers in de wachtrij, maar een pand als dit konden zij natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. De kerk zal een industriële uitstraling krijgen. “Ruw aan de binnenkant, met oude stenen en balkon in het zicht”, aldus Rocco. Het streven is om de brewpub nog voor het Dutch Craft Beer Festival op 12 mei 2018 te openen!

Foto: Stanislaus Brewskovitch