Stadsbrouwhuis: Eén jaar lang bier binnen de Leidse singels

24 maart 2017 om 00:37

Een jaar geleden opende aan de Aalmarkt in Leiden het Stadsbrouwhuis. Eeuwenoude brouwtradities in het pittorske centrum zijn in ere hersteld. In het sfeervol ingerichte proeflokaal vind je een mooie lijst tapbieren, uitzicht op de brouwinstallatie, een prachtig menu vol eten, vaak live muziek en een heel scala aan andere activiteiten. Een mooie tijd om een kijkje te nemen, de balans op te maken en eens na te vragen wat de toekomst ons nog gaat bieden.

door Marcel Haas

Het is echt niet de eerste keer dat ik me op een barkruk in dit etablissement hijs. Deze keer heb ik er echter een schrijfblokje bij me, terwijl normaal gesproken Untappd en Twitter op de telefoon wel genoeg zijn. Vandaag zit ik hier vroeg genoeg dat het nog rustig is, zodat ik een babbeltje kan maken over het eerste jaar, de aanloop daartoe en de toekomst.

Rogier Rustige

Ik ken uitbater Rogier Rustige al een poosje, want hij stond voorheen al achter de bar in speciaalbiercafé Lemmy’s. Daar had hij het al véél langer over de brewpubplannen van hem en partner Lambert Vos. Ook al zou je denken dat een stad als Leiden blij zou zijn met de komst van een Stadsbrouwhuis, de afhandeling van de aanvragen voor vergunningen deden helaas heel anders vermoeden. En ook al zijn ze nu een jaar open, dergelijke strubbelingen gaan helaas driftig door. Nu gaat het om het terras.

Verjaardagsbier

Maar nu is het dan zover: alweer een jaar zijn de deuren van het Stadsbrouwhuis open voor publiek. Dat is natuurlijk wel een feestje waard. Samen met Jopen en Cascade is een verjaardagsbier gebrouwen: Behouden Vaart. Het toeval wil namelijk dat ook de trekvaart van Leiden naar Haarlem dit jaar 360 jaar bestaat. Er is geen betere reden om het bier met de boot in Haarlem te gaan ophalen. Bij de Jopenkerk zal op 30 maart het eerste vat worden aangeslagen. Na de boottrip naar Leiden, tot voor de deur bij het Stadsbrouwhuis, zal ook daar een vat worden aangeslagen. Symboliek ten voeten uit: het is een Princessebier, zoals ook de Posthoorn dat 100 jaar geleden als laatste brouwerij binnen de Leidse singels brouwde. Van 29 maart tot en met 2 april is het feest aan de Aalmarkt. Bier, live muziek en een hoop activiteiten moeten ervoor zorgen dat geen liefhebber de eerste verjaardag vergeet!

Achter ieder bier een verhaal

Laten we niet afdwalen en het gewoon weer over bier hebben. Terwijl we zitten te praten aan de bar omringt ons de geur vanuit de brouwruimte, waar in het kleine kookvaatje een Black IPA proefbrouwsel wordt bereid. Experimenteren met bier, daar zijn ze hier wel van. Belgisch bier op de tap? Welnee! Er is zo veel moois uit Nederland en andere landen dat het bier van de zuiderburen bijna saai lijkt. Uiteraard was er veel vraag naar bier uit eigen vaten. Zo veel zelfs dat de “standaard” eigen bieren nu bij Leidsch Bier gebrouwen worden.

Bier van eigen makelij komt vaak met een verhaal. Ik proef vandaag de Sasha Grey IPA. Er is ook bier gebrouwen voor Werfpop, een jaarlijks Leids festival. De tanks draaien op volle toeren en volgens de medewerkers zijn de ketels eigenlijk belangrijker dan de bar. Wellicht ken je Leiden van Naturalis, hun Freek Vonk en vooral hun skelet van de Tyrannosaurus Rex: Trix. Speciaal voor de gelegenheid brouwde het Stadsbrouwhuis de T-rex in Town. Een Oerbier, wat anders? Alle tapkranen die geen lokaal bier laten vloeien worden dan ook gevuld met steeds een ander bier. In het afgelopen jaar zijn er zo al dik tweehonderd bieren vol enthousiasme geschonken. Hoe ze aan die bieren komen? Het is een combinatie van puur toeval, veel praten met brouwers op evenementen, en het uitzoeken van aansprekende brouwsels bij zo veel mogelijk verschillende importeurs: overal komt interessant bier vandaan!

De toekomst in het vizier

Het eerste jaar is natuurlijk pas het begin. Met vaste activiteiten op de kalender als de soup+swing (neem je eigen bord of kom mee en onder het genot van live muziek wordt deze gevuld met huisgemaakte soep) en het professioneel worstelen (workshops worst maken) zijn ze nog lang niet klaar. Het eten op de kaart van het Stadsbrouwhuis is a fantastisch, maar de bier-spijs combinaties gaan in de komende tijd nog veel meer aandacht krijgen. Er wordt ook nog verder gekeken: zodra Trix haar ronde over de wereled zal maken, zal het Stadsbrouwhuisbier volgen: er zijn al afspraken met brouwers in Hong Kong om het Leidse skelet van een vloeibare Leidse versnapering te voorzien.

Pilsgrim Fathers

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de pelgrims uit Leiden vetrokken naar de VS. Zelfs daarvoor is al een gerelateerd bierproject bedacht: de Pilsgrim Fathers zal centraal staan bij deze festiviteiten! Al die rooskleurige toekomstplannen worden gemaakt met het volste vertrouwen in de toekomst van het Stadsbrouwhuis. Terecht ook, volgens Rogier, want met zo’n fantastisch team als het personeel van deze nieuwe Leidse brewpub in traditionele stijl is succes voor de toekomst gegarandeerd! Kom ook op het verjaardagsfeestje!