Stadsbrouwerij Het Achterom brouwt historische bier in Apeldoorn

11 maart 2018 om 08:00

In vroegere tijden werd er bier gebrouwen dat de plaag van scheurbuik op een VOC-schip voorkwam. Stadbrouwerij Het Achterom doet een poging dit bier met blaadjes van de klaproos na te maken.

De Gouden Eeuw

Helemaal hetzelfde zal het niet worden, dit historische bier was vrij slap en laf. Dat willen de brouwers natuurlijk niet. Maar het bier anno 2018 zal wel een duidelijke link naar De Gouden Eeuw hebben. Er zoethout en blaadjes van klaprozen gebruikt om de kenmerkende smaak te verwerken. “Bier zoals de heren het dronken”, zegt Patrick Leenders van de Veluwse Schavuyt.

Scheurbuik voorkomen

Het was zaak dat de bemanning van de VOC-schepen niet ziek werd. Als water lang bleef staan werd het brak en bracht ziekjes over. Om scheurbuik te voorkomen was er daarom bier aan boord. Dit bier bevatte heel weinig alcohol. Het scharrebier, of dunbier, dat overbleef na het spoelen, ging naar het voetvolk. Het kwam dan onderin het ruim te liggen want daar bleef het koel. Vaatje voor vaatje werd het naar boven gebracht.

Hoe dat bier smaakte laat zich lastig achterhalen. Maar begin 1800 blies brouwer Perk in Den Haag het nieuw leven in. Dat recept is nu de basis voor het nieuwe Koningsbier. De kans is namelijk groot dat Koning Willem I als inwoner van Den Haag dit bier heeft gedronken. “We proberen het zo authentiek mogelijk te houden, maar de regels rond hygiëne zijn nu duidelijk anders dan toen,” vervolgt de brouwer.

Koningsbier

Waar Leenders in brouwerij De Vlijt werkt met enorme ketels waarin de Veluwse Schavuyt wordt gebrouwen heeft hij in Het Achterom de beschikking over een veel kleinere brouwerij. Dat biedt alle kans om unieke, speciale bieren te brouwen. Lekker experimenteel. Dit Koningsbier met zoethout en klaproosblaadjes zal een oranje kleur krijgen. Het wordt een fijn doordrinkbaar bier. Fruitig en bloemig in geur en smaak! Het brouwen begint zondag 11 maart om 14.00 uur in het Achterom aan de Mariastraat 2H in Apeldoorn.

Koningsdag

Er wordt 200 liter van het Koningsbier gebrouwen. Op Koningsdag wordt het vat door burgemeester John Berends aangeslagen en als eerste offciieel geproefd. Voor dit bier geldt: op is op. “Alleen als het een heel groot succes blijkt, zullen we overwegen het nog eens in productie te nemen.”

[Afbeelding: Maarten Sprangh]