Brouwerij Maallust verdient een plekje in de spotlight!

31 oktober 2018 om 08:00

Het was vorige week groot feest bij brouwerij Maallust. In één week tijd vielen zij namelijk flink in de prijzen! Hun verse Bockbier De Landloper werd verkozen tot het ‘Lekkerste Bockbier’ van Nederland en het op één na ‘Beste Bockbier’ van 2018. Tijd voor een mooi plekje in de spotlight op onze website!

Rijke historie

Wanneer je in Drenthe bent zijn er een hele hoop bijzondere plekjes te ontdekken. En Brouwerij Maallust in Veenhuizen is daar zeker één van. In wat ooit een graanmaalderij was, staan sinds 2011 glimmende ketels en goedgevulde biertanks. Ondertussen is Maallust één van de 10 grootste speciaalbierbrouwers van Nederland. Alles geïnspireerd op de rijke historie van het gevangenisdorp. We beginnen met een klein lesje geschiedenis om die historie in kaart te brengen: 

Veenhuizen is een bijzonder Drents dorp met een rijke historie en ondertussen meer dan 100 rijksmonumenten. Het dorp is het meest bekend om de gevangenissen en strafinrichtingen waarin landlopers en bedelaars verplicht te werk werden gesteld. In de twee nog bestaande strafinrichtingen (Esserheem en Norgerhaven) zitten tegenwoordig in totaal bijna 500 gedetineerden. Veenhuizen werd ook wel het ‘Siberië van Holland’ genoemd. Het dorp is ook pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten alleen de gevangen, het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp betreden. Het was een echte strafkolonie, van de buitenwereld afgesloten. Zo, weet je dat ook weer. Nu terug naar de brouwerij!

De Zware JongensMaallust

Brouwerij Maallust is opgericht op initiatief van 25 ondernemers. Deze groep ondernemers noemt zichzelf ‘De Zware Jongens’. Drie keer raden waar dat vandaag komt! Er werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor het Maallustcomplex en vanuit liefhebberij werd de keuze voor een bierbrouwerij al snel gemaakt.

Na een flinke make-over werd Brouwerij Maallust geopend en blijft sindsdien met grote stappen groeien. Er wordt hier nu zo’n 5500 liter bier per week gebrouwen. 60% daarvan wordt in het Noorden gedronken en de andere 40% is voor horecazaken bestemd. Met nieuwe tanks, buiten het pand, wordt de groei richting de 8000 liter per week gestuurd.

Op bezoek bij MaallustMaallust

Het vaste team en een flink aantal vrijwilligers runnen deze brouwerij, en met succes!
Bij het betreden van het terrein is het gezellig druk en is er bedrijvigheid alom. Naast de brouwerij staan nog meer panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Zo is er een gedeelte waar men de hoogte in kan op een klimwand, een kaaswinkeltje en een zaakje met allerlei snuisterijen. Het voelt op het terras van de brouwerij dan ook net aan als een klein dorpje.

Het proeflokaal van Maallust is een licht en mooi opgezette ruimte, vlak naast de ketels, met authentieke details van de graanmaalderij. De historie is bijna voelbaar! Na wat rond te hebben gekeken is het tijd voor de rondleiding. Vrijwilliger Jan, je ziet hem glimmen op de foto, neemt ons mee naar de ketels en vertelt honderduit over de geschiedenis van de brouwerij, de bieren die hier gebrouwen worden en ontwikkelingen die gaande zijn. Zo hebben zij recentelijk een eigen hopveld aangelegd in samenwerking met een plaatselijk penitentiaire inrichting. Daar zijn 5200 planten van de Engelse hopsoort East Kent Golding geplant. Hiermee worden binnenkort natuurlijk weer verse Maallust bieren gebrouwen.

Maallust bierMaallust bieren

Tijdens de rondleiding krijgen we tussendoor ook telkens een gevuld glaasje Maallust bier. De bieren zijn stuk voor stuk ongefilterd. Daardoor zijn ze iets minder lang houdbaar maar wel onwijs vol van smaak. De brouwers zijn dan ook altijd op zoek naar de perfecte balans tussen bitter en zoet.

Dit keer zijn de proefglaasjes gevuld met De Kolonist, De Pauper, De Vagebond en de Zware Jongen. Deze laatste is de favoriet van Jan en dat enthousiasme brengt hij over op de groep. De bieren die we proeven zijn allemaal vol van smaak, met ieder hun eigen kenmerkende karakter. Zo is de De Kolonist, een Weizen, heerlijk fris en fruitig. De Pauper is gebrouwen met spelt wat hem heerlijk vol maakt. En De Vagebond, een Amber bier, is juist weer heel verwarmend, zoet en smakelijk bitter.

Bij Brouwerij Maallust is het plaatje echt compleet. Kwalitatieve bieren met authentieke smaken en een bijpassend verhaal. De brouwerij valt ook niet voor niets vaak in de prijzen, dat is afgelopen oktober maar weer bewezen met een dubbele bekroning voor hun bockbier ‘De Landloper‘.

De lekkerste en bijna beste van Nederland!

De Landloper eindigde tijdens de ‘Lekkerste Bockbier’ competitie namelijk als eerste in de categorie ‘standaard bockbieren, de strijd ging in deze categorie tussen bockbieren met een alcoholpercentage tot 7%. Nog geen week later eindigde De Landloper tijdens de ‘Beste Bockbier’ competitie op de tweede plaats. Het spreekt voor zich dat brouwerij Maallust bijzonder content is met deze twee hooggewaardeerde nominaties.

Klik hier door naar het bierassortiment van Maallust om meer over de bieren te ontdekken!

Door Frouke van Loo