‘Spencer’ trappist wordt in 48 Amerikaanse staten verkocht

22 november 2017 om 08:00

Er is maar één trappistenbier dat buiten Europa wordt gebrouwen en dat is het ambachtelijke bier van St. Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts in de Verenigde Staten. In december 2013 werd dit bier door de Internationale Vereniging Trappist als authentieke trappist erkend en sindsdien verovert deze trappist heel Amerika. De erkenning van de IVT, de kwaliteit en de smaak van het bier droegen bij tot het enorme succes van dit bier. Het bier uit de buurt van Boston wordt inmiddels in 48 Amerikaanse staten verkocht.

St. Joseph’s Abbey Trappist

St. Joseph’s Abbey is het Mekka van het Amerikaanse bier. Sinds het groeien van de Spencer groeide ook de interesse in bierproeverijen in Amerika. Amerikaanse fans van hop en mout reizen soms wel de hele VS en Europa af en artisanale brouwerijen te bezoeken en St. Joseph is daar altijd een onderdeel van!

De geschiedenis van deze abdij gaat zeker al terug tot aan de Franse monniken die tijdens de Franse Revolutie naar de Verenigde Staten vluchtten. Zij vestigen zich rond 1800 in Nova Scotia en bouwden er een trappistenabdij. In 1950 kwamen de monniken, na een brand, uiteindelijk in een nieuwe abdij in Spencer terecht. Tegenwoordig wonen er 12 monniken in de abdij. Volgens één van de monniken, ging er aan het brouwen van het eigen trappistenbier tien jaar discussie vooraf. De abdij in Spencer zocht nieuwe inkomsten voor het onderhoud van de oudere monniken van de abdij maar door de Protestantse traditie was nooit eerder aan bier gedacht. Dit werd ook lang ontweken omdat een eigen kloosterbier niet gelovige gevoelens zouden versterken.

Spencer Trappist

Na bezoeken aan verschillende trappistenabdijen in België en andere plekken in Europa spijkerde de monniken van Spencer hun kennis en praktijkkunsten bij. De inspiratie gezocht in de smaak van het Vlaamse patersbier van de trappisten, dit is een ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met een fruitige smaak dat uit vier ingrediënten wordt gemaakt. Spencer draagt als enige niet-Europees bier de titel van trappistenbier. Pater Isaac Keeley: De productie ging aanvankelijk aarzelend en voorzichtig van start. Maar het brouwen werd een onverwacht succes en de verkoop heeft zich vanuit Massachusetts via de nabijgelegen staten Maine en Rhode Island uiteindelijk tot het hele land uitgebreid en zo wordt het bier tegenwoordig dus in 48 verschillende Amerikaanse staten verkocht!