Speciaalbierfestival Grave gaat op herhaling

10 augustus 2016 om 06:57

Speciaalbierfestival Grave gaat op herhaling. De tweede editie is op zondag 4 september aan de loswal van 13.30 tot 19.00 uur. 

“Speciaalbier is helemaal in”, vertelt organisator George van Kuppeveld van eetcafé De Maaspoort. “Vorig  jaar trok ons eerste festival bijna 1500 bezoekers, daar was ik erg tevreden over. Voor de komende editie heb ik 2000 glazen besteld, want je weet maar nooit hoeveel volk hierop af komt.”

Brouwerijen

Zo’n 25 verschillende brouwerijen uit België en Nederland presenteren meer dan 150 verschillende bieren. Keuze genoeg dus. De brouwerijen uit de regio zijn ook aanwezig, zoals huisbrouwerij Graafs Genot, de Hobby Brouwers Club Grave (Jan van den Hoogen), Wijchense Schone, De Blauwe Knoop uit Mill en Jantjesbieren uit Uden. Verder onder meer Het Hert uit Nijmegen en de twee piepjonge brouwsters The Sisters Brewery uit Breukelen. Ook de Roos uit Hilverenbeek en Jopen uit Haarlem zijn erbij. Vanuit België komt Huyghe Delirium, Moortgat (Duvel), Halve Maan, Achouffe, Van Honsebrouck (Kasteelbier). Het Spaanse BIIR Barcelona is ook present.

“Bierdrinkers willen weten waar hun bier vandaan komt. Een artisinaal streekproduct”, vertelt Van Kuppeveld. Hij heeft wel eens plannen gehad een eigen brouwerij achterin zijn zaak te beginnen, maar het is er nooit van gekomen. “Ik koop liever lekkere bieren in bij bestaande brouwerijen, die vaak hun vak om ambachtelijke bieren te brouwen meestal goed verstaan.”

Pater Karel en Bomvrije

Pater Karel en Bomvrije zijn twee speciaal voor eetcafé De Maaspoort gebrouwen bieren. Pater Karel is een blond bier van 7,5% van de Muifelbrouwerij. De Pater Karel club uit Grave vond het namelijk hoog tijd voor een eigen bier. De Bomvrije is een IPA van 8%, ofwel explosief hoppig Graafs bier, gebrouwen bij de Scheldebrouwerij net over de grens in België.

Een uniek proefglas (15cl) met het programmaboekje en drie munten kost 10 euro. Behalve bieren zijn er eettentjes en is er live muziek van The Doggy Few.

Tekst: Twan Dohmen / foto’s Marco van den Broek

George van Kuppeveld is een liefhebber van speciaalbier. “Je gaat er eens lekker voor zitten en moet er de tijd voor nemen.” (Foto: Marco van den Broek)

George van Kuppeveld is een liefhebber van speciaalbier. “Je gaat er eens lekker voor zitten en moet er de tijd voor nemen.” (Foto: Marco van den Broek)