Speciaalbier en Ballen bij Bierbrouwerij Oijen

10 februari 2017 om 07:59

Toen ik onlangs de boel in huis wat aan het opruimen was kwam ik een Bier & Ballen-voucher tegen die ik enkele maanden terug cadeau heb gekregen. Toen ik eens ging kijken waar ik die zoal kon inwisselen stuitte ik op Bierbrouwerij Oijen. Afgelopen weekend heb ik de voucher samen met een vriendin daar verzilverd.

door Bram van Velzen

Het bezoekadres van de bierbrouwerij ligt aan een dijk vlak bij de Maas in Oijen. We werden bij binnenkomst in het restaurantgedeelte vriendelijk ontvangen en zochten een plekje waarbij we konden uitkijken of witte weilanden. Hier hebben we ons te goed gedaan aan het eerste biertje van de dag. Zij een blond en ik een dubbel. Beide 6%, vers van de tap, 10 meter verderop gebrouwen. Vergezeld door bierbitterballen geserveerd met biermosterd.

Bier bij de bites

Ondertussen de kaart bekeken en tot de conclusie gekomen dat we ook voor de avondmaal hier ons heil wilden zoeken. Daar het toch nog wat vroeg was voor het avondmaal zijn we een uurtje gaan wandelen in de rustgevend omgeving alwaar we vanaf de dijk de zonsondergang hebben bekeken. Teruggekeerd ons avondeten besteld en begeleidend biertje. Een Ooijen Amber ditmaal van wederom 6%. Het schuim van dit bier trok snel weg en ook pareling kon ik amper bespeuren. Niet te min was het een fris en soepel biertje wat tintelend aanvoelde op de tong. Voor de tweede ronde van onze braaiproeverij heb ik gekozen voor de Oijens IPA. Het Aroma is zoals van een IPA verwacht mag worden fruitig. In de smaak zijn duidelijk tinten van grapefruit terug te vinden welke met de bitterheid ook in de nasmaak blijven hangen. Het eten was goed verzorgd en smaakte ook prima. Ondanks het passen voor een voor of nagerecht zaten we allebei met goed gevulde buiken aan tafel. Dat zelfs een veelvraat als ik de bijgeleverde frites niet op eet zegt heel wat.

Bierbrouwerij Oijen

Nu was ik natuurlijk niet alleen gekomen voor het (hopelijk) lekkere bier en een goede maal maar ook om kennis te maken met de brouwerij. Desgevraagd was de eigenaar Fokke Roeland bereid mij een kijkje te laten nemen in de brouwerij en uitleg te geven over de onderneming van hem en zijn ouders.

Vriendelijk en rustig beantwoorde hij al mijn vragen terwijl we op het brouwhok uitkeken. Dit was overigens niet groter dan normale kamer gevuld met enkele vaten, goed voor een jaarproductie van zo’n 350 hectoliter. Hier vindt de productie plaats voor het restaurant en verkoop aldaar. Voor de verkoop buiten de deur is een paar kilometer verderop een geautomatiseerde brouwerij gebouwd. Al het bier wordt met uitsluitend natuurlijke en veelal streekproducten gebruikt, daarnaast is het ongefilterd waardoor alle bieren troebel zijn na het uitschenken van de fles. Na deze korte maar persoonlijke kennismaking met Bierbrouwerij Oijen besloten de avond af te sluiten met het paradepaardje van de brouwerij, de Oijen Kaboem. Een lekker en zwaar goudblond bier met een mooie mousse-achtige witte schuimkraag. Het bier voelt volmondig aan en is met 10% een biertje waarmee je rustig aan moet doen.

Totaalconcept

Bierbrouwerij Oijen heeft geen grote ambities als het aankomt op afzet op de steeds drukkere markt maar richt zich als familiebedrijf vooral op een totaalconcept. Vader en moeder hebben de brouwerij in 1989 opgestart en zoon is Fokke is hier eveneens ingerold. Samen met zijn vriendin Lonneke runt hij het restaurant dat aan de brouwerij vast zit. Daarnaast zijn ze volop in ontwikkeling m een steeds breder aanbod neer te zetten van buitenactiviteiten. Op die manier kunnen ze zowel voor grote als kleine groepen een dag vullend programma aanbieden.