Het Uiltje brouwt bier ‘Glory Awaits’ voor Metalband Spartan

8 december 2017 om 09:00

Bier en muziek gaan al heel lang samen. Bij elk optreden vloeit er het nodige gerstenat, en dat maakt dat we muziek beter, of anders, gaan waarderen. Sterker nog: vorig jaar is er vanuit de VU Brussel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op de smaak van het bier. Het blijkt dat wat je hoort, duidelijk invloed heeft op wat je proeft. Logisch dus dat elke band een bier wil dat bij de muziek past.

Door Taco Zuidema

Spartan

Dit keer brengt Spartan, een Haarlemse death/powermetalband, een eigen bier uit. En wel bij brouwerij Het Uiltje. Dat laatste is niet heel verrassend, aangezien gitarist Nick van Beusekom daar werkt als export manager en zanger Jeffrey Rademakers Uiltje-eigenaar Robbert Uyleman al jaren kent. Sterker nog: het idee dat er een bier voor Spartan moest komen is al vier jaar oud! Terwijl Nick het podium opbouwt, vertelt Jeffrey over het ontstaan van het Spartan-bier Glory Awaits.

Lagers en Bitters

De eerste bieren die het licht zagen onder een bandnaam, of eraan gelieerd, waren de grote rockers als AC/DC, Kiss, Motorhead en Iron Maiden. Jeffrey geeft aan: “Toen ik hoorde dat Iron Maiden een bier ging uitbrengen, wist ik dat er meer gingen komen.” Die bieren waren helaas niet heel spannend, veel doordrinkbare lagers, of zoals de Trooper, een doordrinkbare English bitter. Niets mis mee dus, maar nog geen bier zoals de metalheads het graag zien.

Gelukkig waren er genoeg brouwerijen die wel heil zagen in collaborations met artiesten. Sommige bieren zijn gebrouwen omdat de brouwers fan zijn van de bands, zoals A tout le Monde van Unibroue en Megadeth, of The Hunter voor Mastodon, van Mahr’s Brau. Dat laatste bier was zelfs een verrassing voor de band, Mahr’s had gezien dat Mastodon in de buurt kwam optreden en had speciaal voor die gelegenheid het bier gebrouwen. Kijk, dan ben je fan!

Gelegenheidsbieren

Er zijn meer gelegenheidsbieren geweest. Zo heeft Lervig uit Stavanger voor de afscheidsconcerten van stadsgenoot Kaizers Orchestra het bier Siste Dans gebrouwen. Siste Dans betekent trouwens laatste dans. Toepasselijk, of niet? Lervig is ook de brouwer die bekend is in de deathmetal scene. Jeffrey vult aan: “Lervig heeft met de Noorse black metal band 1349 twee bieren gebrouwen met hele extreme smaken. Zoals bij black metal hoort, vind ik.” Dat gaat wat zeggen over Glory Awaits.

Het idee voor een bier voor de band is dus al vier jaar oud. Jeffrey gaat er even goed voor zitten. “Ik weet nog dat toen Robbert bij Jopen werkte ik het idee opperde, en dat Michel Ordeman toen ook zei: kom maar op met een recept. Op de een of andere manier is dat blijven liggen, tot Robbert me op Borefts in 2014 toeriep dat hij mijn bier had gebrouwen! Dat was balen, natuurlijk, want daar had ik bij willen zijn, maar wat een gaaf bier was dat! Hij had het Black, Brett & Red genoemd en ik geloof dat ik zeker vijf keer terug ben gegaan om het te drinken.”

Foto optreden Spartan door Suzanne van Bekkum

Spartaans zwart en rood

Het zwart en rood was iets waar Jeffrey erg blij mee was, want die kleuren komen terug in de film 300, waar de Spartanen onder leiding van koning Leonidas de Perzen in de pan hakten. “Die kleuren in die film waren zo gaaf,” legt Jeffrey uit, “alles leek vervaagd, maar dan kreeg je wel zo’n felrode cape in beeld. Prachtig!” Het bier van nu, Glory Awaits, is ook een zwart bier, maar de Griekse touch is anders dan de kleuren.

“We wilden echt wel een Griekse link voor het bier,” zegt Jeffrey, “en omdat fetakaas in bier echt smerig is, hebben we gekozen voor een ouzo infused black barleywine. Eigenlijk wilden we een rye wine, maar dat kon de pilot kit bij Het Uiltje niet aan. Hopelijk komt er dus nog een grote batch in de toekomst, zodat we wel met rogge kunnen brouwen, dan wordt het nog gaver. Nu is het al een tof bier wat je een klap in je gezicht geeft, een bier wat past bij een metalband,” lacht Jeffrey.

Liever complex

Glory Awaits is dus geen subtiel bier. “Nee,” zegt Jeffrey, “ik hou niet van subtiel, en als je dan een bier wilt, kom je uit bij Robbert Uyleman.” Hij grijnst even en vertelt: “Metalheads houden nu eenmaal van bier met iets meer pit. Als er een metalconcert is in het Patronaat is het altijd wat drukker in de Uiltjebar aan de overkant van de straat. Bij het Complexityfest in het Patronaat hadden ze zelfs een eigen Complexitybier. Even wat anders dan de slappe pilsjes die je er normaal drinkt.

Het schijnt,” zegt hij vooroverleunend, “dat dat Complexitybier eigenlijk Sir Turnaround was van Het Uiltje met een ander label. Toen ik het dronk dacht ik dat het ergens op leek, maar het smaakte anders dan Sir Turnaround in mijn herinnering.” Robbert Uyleman hoort die roddel lachend aan: “Nee hoor, het was ook een black IPA, maar met andere hopsoorten. Dus het klopt dat het anders dan Sir Turnaround.”

Bier- en muziekpairing

Metal Spartan Bier

Foto optreden Spartan door Suzanne van Bekkum

Toch lijkt het dat dat onderzoek van Felipe Reinoso Carvalho aan de VU Brussel klopt: muziek kan de beleving van het bier beïnvloeden. Hij heeft voor die studie de brouwers van Brussels Beer Project een bier laten maken voor The Editors: Salvation, een earl grey infused porter speciaal gemaakt voor het nummer Show Less. Dat kan dus ook nog: een bier per nummer van je cd! “Laten wij eerst nu maar deze batch verkopen en een grote batch mogen brouwen,” zegt Jeffrey, “dan kijken we daarna wel of we een ander bier willen bedenken.”

Brussels Beer Project lijkt in ieder geval goede herinneringen te hebben gehad aan de samenwerking met de Editors. Inmiddels heeft BBP met het Franse Vitalic een op gin gebaseerd bier gemaakt. Er gaan dus vast meer bierige noten komen. Zeker als bands meer gaan geloven in de muziek en bier pairing. Wat voor soort muziek er wordt gemaakt om daar een bier bij te brouwen, maakt dus niet veel uit. Ja, er zijn veel metal bands die een eigen bier hebben inmiddels, maar ook popiconen Elbow hebben bieren op de markt. Zelfs Sir Paul McCartney heeft een eigen bier, vernoemd naar een speciaal soort zwam die op zijn landgoed groeit: Old Stinkhorn. Dat bier is helaas niet te koop, McCartney geeft het weg aan vrienden. De vraag is dus hoe je vriendjes wordt met Macca…

Voor de fans

De mooiste brouwerij die bieren voor bands maakt is wellicht Signature Brew, die brouwerij maakt namelijk alleen maar bier met bands, singer songwriters, etc. Zo zijn er bieren voorbij gekomen van Ed Harcourt, Frank Turner, Professor Green, Enter Shikari, Mastodon, en nog vele anderen. Dat Mastodon had er blijkbaar wel een goede herinnering aan, dat eigen bier. Hun laatste collaboration is met Mikkeller, het zal me niets verbazen als er nog meer gaan komen. Wat gaaf dat de fans zo bieren kunnen drinken die bij hun favoriete muziek passen.

Spartan heeft hun fans in ieder geval een muziek- en smaaksensatie laten meemaken op 2 december. Op een podium voor de ketels van de Uiltje brouwerij. “Metaal voor metaal,” zegt Jeffrey, “dat podium moest wel op die plek komen te staan.” De sfeerbeelden van dat geweld zijn terug te zien op de Facebookpagina van de Uiltjebrouwerij. Mooi om te bekijken met een Glory Awaits in het glas.

Op = op

Mocht het bier nou minder makkelijk te krijgen te zijn dan moet je even op zoek naar de oefenruimte van Spartan. De mannen hebben in een schuur van de ouders van de gitarist een geluidsdichte ruimte gemaakt waar ze in alle rust hun setlist kunnen doornemen. Laat dat nou in een weiland tegenover de Uiltje brouwerij staan. Een wandeling voor een restock van het oefenbier is dus snel gemaakt. In die ruimte zal dus nog wel een doosje staan. Hoewel, die metalheads tikken met gemak zo’n 12% biertje achterover. Dus wellicht is het al allemaal op…