In de ruimte proosten met bier? Space Beer maakt het mogelijk!

6 juli 2018 om 08:00

Dat je als passagier naar de ruimte kunt, is opzich al een bijzondere gewaarwording. Maar het wordt nog een beetje specialer als je dan ook nog eens een mooi bier kunt drinken. Vostok Space Beer maakt dat binnenkort misschien wel mogelijk!

Bier in de ruimte

Je kunt je voorstellen dat het drinken van bier in de ruimte heel wat uitdagingen met zich meebrengt. En die worden niet uit de weggegaan om dit toch mogelijk te maken. Vostok Space Beer wordt door het Australische 4 Pines Brewing gebrouwen in samenwerking met Saber Astronautics. Samen hebben zij het bier ontwikkeld zodat het geschikt is voor de ruimtevaart.

Om het bier te brouwen moest er rekening gehouden worden met de veranderingen die je tegenkomt wanneer je je in de ruimte bevindt. Zo ontbreekt ten eerste al de zwaartekracht die we op aarde gewend zijn, maar reageert het lichaam ook heel anders in de ruimte. Je tong zwelt bijvoorbeeld op en je proeft vele malen minder dan normaal. Volgens de makers is dat bij Vostok Space Beer geen probleem. De smaak is volledig doorontwikkeld en het bier komt is een speciale fles zodat het makkelijk te drinken is. Het bier moet namelijk uit de fles geduwt worden om zo de gewichtsloosheid te tarten.

Technologie staat voor niets

Om de Vostok Space Beer fles te produceren is dezelfde technologie gebruikt als voor brandstoftanks die de ruimte in gaan. “’Zonder zwaartekracht is vloeistof moeilijk te drinken zonder het gebruik van een knijpbuisje of rietje. Koolzuurhoudende dranken als bier zijn door de bellen nog moeilijker te drinken. Dit was de eerste uitdaging die we in 2010 hebben opgelost toen we een bierrecept ontwikkelden dat net genoeg bubbels bevatte om comfortabel te kunnen drinken, terwijl je er nog steeds voor zorgde dat je de bubbels op je tong kon proeven”, aldus Saber Astronautics CEO Jason Held. “De laatste uitdaging was om een fles te ontwikkelen waarmee de ruimtereiziger bier kon drinken zonder zwaartekracht, net als op aarde. Om dit te bereiken, heeft de fles een speciaal inzetstuk dat de oppervlaktespanning gebruikt om het bier van de bodem van de fles naar het mondstuk te leiden, zodat je normaal kunt drinken. Vliegproeven met ZERO-G Corporation bewezen dat het concept geweldig werkt.”

Dat klinkt allemaal natuurlijk heel mooi. Maar of het bier ook daadwerkelijk op de markt gebracht wordt, is nog maar de vraag. Men wil namelijk een miljoen dollar ophalen en daarbij wordt één flesje voor 279 dollar aan de man gebracht. Dat komt neer op 230 euro! Maar toch… Als je de $40.000 dollar voor een Zero Gravity-vlucht overhebt, dan kan dat flesje bier er ook nog wel vanaf!

Check de video om te zien wat je van Vostok Space Beer kunt verwachten!